Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 4 tojássárgája
- 20 dkg vaj
- pici só
- kb. 2 dl tejföl
- 10 dkg olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
Töltelék:
- 20 dkg mandula
- 5 dkg tökmag
- 25 dkg porcukor
- 4 tojásfehérje
Elkészítés
A szobahőmérsékletű vajat eldolgozzuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a tojások sárgáját. Végül a tejfölt is beletesszük, ezzel állítjuk be a megfelelő állagot. Ezután 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd hagyjuk kb. 20 percig pihenni.
Közben a tojásfehérjéket a porcukorral fényes habbá verjük. A mandulát és a tökmagot ledaráljuk, összekeverjük, majd óvatosan ezt is a habba forgatjuk.
Ha megpihent a tészta, lisztezett deszkán minden darabot egyesével kinyújtunk. Olyan vékony legyen, hogy átlátszik rajta a nyújtódeszka mintázata. Ha elég vékony, megkenjük olvasztott vajjal, majd precízen feltekerjük, és félretesszük. Miután mind a 6 darabot kinyújtottuk, megkentük, feltekertük, a rudakból körülbelül két ujjnyi vastag darabokat vágunk.
Ezeket a darabokat egyenként függőlegesen felállítjuk, majd a tenyerünkkel óvatosan lenyomjuk, és aztán kerekre kinyújtjuk. Megtöltjük egy kiskanálnyi töltelékkel, és feltekerjük, hogy csinos kis kifli formájúak legyenek. A két végét mindegyiknek összecsippentjük.
Végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek, így nem fognak szétnyílni sütéskor.
200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük a kifliket, majd még melegen porcukorba forgatjuk őket.
Ha tetszik ez a recept, valószínűleg a kétszínű fatörzs kifli receptjében sem fogsz csalódni!
Ajánljuk még: