Mandulás csodakifli

Gasztro

Mandulás csodakifli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg vaj
  • pici só
  • kb. 2 dl tejföl
  • 10 dkg olvasztott vaj a tészta megkenéséhez 

Töltelék: 

  • 20 dkg mandula
  • 5 dkg tökmag
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojásfehérje

Elkészítés

A szobahőmérsékletű vajat eldolgozzuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a tojások sárgáját. Végül a tejfölt is beletesszük, ezzel állítjuk be a megfelelő állagot. Ezután 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd hagyjuk kb. 20 percig pihenni.

Közben a tojásfehérjéket a porcukorral fényes habbá verjük. A mandulát és a tökmagot ledaráljuk, összekeverjük, majd óvatosan ezt is a habba forgatjuk. 

Ha megpihent a tészta, lisztezett deszkán minden darabot egyesével kinyújtunk. Olyan vékony legyen, hogy átlátszik rajta a nyújtódeszka mintázata. Ha elég vékony, megkenjük olvasztott vajjal, majd precízen feltekerjük, és félretesszük. Miután mind a 6 darabot kinyújtottuk, megkentük, feltekertük, a rudakból körülbelül két ujjnyi vastag darabokat vágunk.

Ezeket a darabokat egyenként függőlegesen felállítjuk, majd a tenyerünkkel óvatosan lenyomjuk, és aztán kerekre kinyújtjuk. Megtöltjük egy kiskanálnyi töltelékkel, és feltekerjük, hogy csinos kis kifli formájúak legyenek. A két végét mindegyiknek összecsippentjük.

Végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek, így nem fognak szétnyílni sütéskor.

200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük a kifliket, majd még melegen porcukorba forgatjuk őket.

Ha tetszik ez a recept, valószínűleg a kétszínű fatörzs kifli receptjében sem fogsz csalódni!