Kétszínű fatörzs kifli: egyszerűbb, mint hinnéd

Gasztro

Kétszínű fatörzs kifli: egyszerűbb, mint hinnéd

Antal Csilla receptje

Hozzávalók: (9 darabhoz)

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • kb. 2,5 dl zsíros tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 kk. fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

  • 1,5 dkg zsíros, jó minőségű kakaópor
  • egy kevés tej, amiben feloldjuk a kakaót

 

  • a kenéshez egy tojás

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá egy kis cukrot. Megvárjuk, hogy szép habosra felfusson.

A lisztet közben egy dagasztótálba mérjük, és hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, illetve egy csipet sót is. Ha az élesztőnk felhabosodott, beleütjük az egész tojást, elkeverjük, majd az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani. Amikor már majdnem teljesen összeállt a tésztánk, apránként beledagasztjuk az olvasztott vajat. Ha a tésztánk kezd hólyagosodni, akkor egy mérleg segítségével két egyenlő részre osztjuk. Felmelegítünk kb. 2 evőkanál tejet, és alaposan elkeverjük benne a kakaóport. Ezt beledagasztjuk a tészta egyik felébe. (Akár külön-külön is bedagaszthatjuk a két különböző színű tésztát, de akkor nagyon figyeljünk, hogy az állaguk megegyező legyen.)

Ha a tésztáink elkészültek, tegyük őket egy-egy tálba, és folpackkal alaposan fedjük le. Hőmérséklettől függően 35-40 perc alatt kelnek dupla méretűre.

Ha megkeltek a tésztáink, fel kell őket osztanunk egyenlő súlyú adagokra. Mindkét színű tésztát azonos mennyiségű darabra kell vágnunk, nekem 9-9 jött ki, de ez a végén méret szempontjából ideálisnak bizonyult. Ha kisebbeket szeretnénk készíteni, akkor természetesen több adagra is eloszthatjuk. Ezután minden egyes darabot a tenyerünk segítségével meggömbölyítünk, és lisztezett deszkán kb. 15 percig pihentetjük. Fontos, hogy letakarjuk őket, különben bőrösödni fognak, és nem fogjuk tudni szépen formázni őket.

Ha a tészták újra megpihentek, akkor elkezdjük őket egyenként formázni egy nyújtófa segítségével. Óvatosan, páronként oválisra nyújtjuk őket. Figyeljünk, hogy a párok nagysága ugyanolyan legyen, különben nem lesz szép a végeredmény. Az oválisra nyújtott fehér tésztára rátesszük a barna színű, kinyújtott párját, majd együtt szorosan feltekerjük, közben a hajtásoknál kissé le is nyomhatjuk őket. Tekerünk egyet, majd lenyomkodjuk, újra tekerünk, és így tovább, amíg kész nincs a duci kifliforma. Ezután mindegyik kiflinket egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra, így nem nyílik majd szét sütés közben. Ekkor le is kenjük őket felvert tojással, majd hagyjuk kelni további 20 percig. Addig felmelegítjük a sütőnket 185 fokra, sima alsó-felső sütési módot válasszunk.

Amint a kiflik megkeltek, még egyszer jó vékonyan lekenjük őket felvert tojással, és egy penge segítségével három ferde vágást ejtünk mindegyik kiflin. Ezután betesszük őket a sütőbe, és kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

 

Már követem az oldalt

X