Mákos csík

Gasztro

Mákos csík

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 db nagy tojás
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 nagy csipet só
  • kb. 1 dl víz

A sziruphoz:

  • 1 dl a tészta főzőlevéből
  • 3 ek cukor

A tálaláshoz:

  • 25 dkg darált cukros mák
  • 10 dkg olvasztott vaj

 

Elkészítés:

A tojást egy villával kicsit felverjük, majd lassan adagoljuk hozzá a réteslisztet, és végül a vizet. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy egy rugalmas állagú, jól nyújtható tészta legyen belőle, kicsit lágyabb, mint a hagyományos házi gyúrt tészta. Ha elkészültünk, lisztezett deszkára rakjuk, és letakarjuk egy tállal. Így pihentetjük legalább egy órán át.

Ha a tészta megpihent, lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. Ezután feltekerjük a nyújtófára, majd közében kettévágjuk. Így hosszúkás tésztacsíkokat kapunk. Ezeket egymásra tesszük, és keresztben feldaraboljuk, mint amikor szélesmetéltet készítünk, viszont ezúttal vékony csíkokra vágjuk.

 

Ha elkészültünk, akkor lazán, lisztes kézzel mozgassuk át kicsit a tésztát, hogy ne ragadjanak össze a szálak.

Közben felforralunk egy nagy fazék sós vizet, amiben kb. 2 perc alatt kifőzzük a friss tésztát. Egy mélyebb tepsibe szedjük ki a megfőtt tésztát. Fontos, hogy ne öblítsük le!  Rögtön meglocsoljuk olvasztott vagy kisütött vajjal, és megszórjuk ízlés szerint porcukros darált mákkal.

Közben a tészta főzőlevéből kb. 1 deciliternyit felteszünk főni szirupnak 3 evőkanál cukorral, és sűrű szirupot készítünk belőle. Ha elkészült, ezzel is meglocsoljuk a mákos csíkot, jól átforgatjuk az egészet, és forrón tálaljuk.

 

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.