Gasztro

Májgombócleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • ½ fej karalábé
  • 1 szál paszternák
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • só 

A májgombóchoz:

  • 30 dkg sertésmáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • só, bors

 

Elkészítés

Először elkészítjük a zöldséglevest. Kevés olívaolajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát, közben felvágjuk a zöldségeket. Amikor megdinsztelődött a hagyma hozzáadjuk a felvágott zöldségeket. Amíg a zöldségek megfőnek, felvágjuk a májhoz is a hagymát, és kevés olívaolajon elkezdjük megdinsztelni. Amikor a zöldségek alatt az olaj szép aranysárga, felöntjük vízzel és tovább főzzük.

Közben a két zsemlét vízbe áztatjuk. A máj egyik felét lakapjuk, a másik felét apróbb darabokra vágjuk. Ha hártyát találunk rajta, azt vágjuk le. A zsemléket kifacsarjuk és a májhoz adjuk. Hozzátesszük a kihűlt dinsztelt hagymát, a tojásokat, sót, borsot, és egy nagy csokor friss petrezselymet (szárastól aprítva), majd jól elkeverjük. Zsemlemorzsával beállítjuk a keménységét. Állni hagyjuk. Amikor jól formázható lesz, gombócokat készítünk és beletesszük a levesbe. 5 perc alatt készre főzzük.

A recept megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.

Ajánljuk még:

Fekete-erdő torta

A Fekete-erdő torta igazi klasszikus sütemény, mely eredeti változatában könnyű, légies, gyümölcsös. Abban megoszlanak a vélemények, hogy meggyel vagy cseresznyével készüljön-e, nálunk ezúttal meggy került bele, mely a savassága miatt remekül illett a csokoládé és a tejszín édes ízéhez.