Hozzávalók
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- ½ fej karalábé
- 1 szál paszternák
- 1 fej fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. olívaolaj
- só
A májgombóchoz:
- 30 dkg sertésmáj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db szikkadt zsemle
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- só, bors
Elkészítés
Először elkészítjük a zöldséglevest. Kevés olívaolajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát, közben felvágjuk a zöldségeket. Amikor megdinsztelődött a hagyma hozzáadjuk a felvágott zöldségeket. Amíg a zöldségek megfőnek, felvágjuk a májhoz is a hagymát, és kevés olívaolajon elkezdjük megdinsztelni. Amikor a zöldségek alatt az olaj szép aranysárga, felöntjük vízzel és tovább főzzük.
Közben a két zsemlét vízbe áztatjuk. A máj egyik felét lakapjuk, a másik felét apróbb darabokra vágjuk. Ha hártyát találunk rajta, azt vágjuk le. A zsemléket kifacsarjuk és a májhoz adjuk. Hozzátesszük a kihűlt dinsztelt hagymát, a tojásokat, sót, borsot, és egy nagy csokor friss petrezselymet (szárastól aprítva), majd jól elkeverjük. Zsemlemorzsával beállítjuk a keménységét. Állni hagyjuk. Amikor jól formázható lesz, gombócokat készítünk és beletesszük a levesbe. 5 perc alatt készre főzzük.
A recept megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.
Ajánljuk még: