Hozzávalók
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- ½ fej karalábé
- 1 szál paszternák
- 1 fej fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- víz
A májgombóchoz:
- 30 dkg csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 db szikkadt kifli
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- só, bors
Elkészítés
A felaprított zöldségeket zsiradékon megdinszteljük. Hagyjuk őket kicsit megpirulni, így a bennük lévő cukrok is karamellizálódnak. Ezután az egészet felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy fej fokhagymát és egy fej vöröshagymát félbe vágva, majd készre főzzük.
Közben elkészítjük a gombócokat. A csirkemájat lakaparjuk, hogy megszabaduljunk az erektől és rostokról. A vöröshagymát finomra felaprítjuk, és egy kevés olajon ledinszteljük. Ezután egy kicsit hagyjuk hűlni. A kifliket feldaraboljuk, és beáztatjuk egy kis vízbe. Ezután kicsavarjuk, majd a májhoz adjuk.
Ízesítjük a keveréket petrezselyemmel, sóval, borssal, és a hagymát is elkeverjük benne. Alaposan összedolgozzuk két egész tojással, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk.
Kissé beolajozott kézzel készítsünk a masszából gombócokat. Tegyük a zöldséglevesbe és 7-8 perc alatt főzzük készre.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: