Májgombócleves

Gasztro

Májgombócleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • ½ fej karalábé
  • 1 szál paszternák
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • víz

A májgombóchoz:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 db szikkadt kifli
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • só, bors

Elkészítés

A felaprított zöldségeket zsiradékon megdinszteljük. Hagyjuk őket kicsit megpirulni, így a bennük lévő cukrok is karamellizálódnak. Ezután az egészet felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy fej fokhagymát és egy fej vöröshagymát félbe vágva, majd készre főzzük.

Közben elkészítjük a gombócokat. A csirkemájat lakaparjuk, hogy megszabaduljunk az erektől és rostokról. A vöröshagymát finomra felaprítjuk, és egy kevés olajon ledinszteljük. Ezután egy kicsit hagyjuk hűlni. A kifliket feldaraboljuk, és beáztatjuk egy kis vízbe. Ezután kicsavarjuk, majd a májhoz adjuk.

Ízesítjük a keveréket petrezselyemmel, sóval, borssal, és a hagymát is elkeverjük benne. Alaposan összedolgozzuk két egész tojással, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk.

Kissé beolajozott kézzel készítsünk a masszából gombócokat. Tegyük a zöldséglevesbe és 7-8 perc alatt főzzük készre.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: