Leveles tésztában sült körte és csokoládéval töltött alma

Gasztro

Leveles tésztában sült körte és csokoládéval töltött alma

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

  • 2 db körte
  • 4 db csillagánizs
  • 2 db alma
  • 1 marék tejcsokoládé
  • 1 marék étcsokoládé
  • a csomagoláshoz 50 dkg leveles tészta
  • sós karamell
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl zsíros tejszín
  • 1 nagy csipet só

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat kivágjuk. A magház helyére benyomunk egy csillagánizst. Az almákat egyben hagyjuk, a magházukat kiszúrjuk. A magház helyét megtöltjük csokoládéval. A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd akkora darabokat vágunk belőle, hogy be tudjuk csomagolni a gyümölcsöket. A körtét a tésztadarab közepére tesszük, majd felhajtjuk a széleket, és úgy tesszük a sütőpapírral bélelt tepsire, hogy a hajtás kerüljön alulra. Az almákhoz nagyobb darab tésztára van szükség. Az almát is középre helyezzük, majd a tészta négy csücskét felhatjuk, és ahol összeérnek, ott megcsavarjuk. Az éleket összenyomkodjuk csinosan. A csomagok felületét lekenjük felvert tojással, majd 180 fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük őket.

Közben elkészítjük a sós karamellt. Egy vastag aljú serpenyőben felolvasztjuk a cukrot. Közben nem kevergetjük. Ha felolvadt, akkor apránként, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Óvatosan dolgozzunk, mert a karamell nagyon forró. Közben hozzáadjuk a sót is. Amint a cukor újra elolvadt a tejszínben, és krémesre forrt a keverék, el is készültünk.

Ha megsültek a gyümölcsök, a sós karamellel meglocsolva tálaljuk őket.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.