Lazacos töltött tojás

Gasztro

Húsvét

Lazacos töltött tojás

Antal Csilla receptje

Svédországban a húsvét igazán színes és nagy ünnep. Csodás dekorációkkal és húsvéti boszorkányokkal köszöntik a tavaszt, vagyis jelmezbe öltözött gyerekekkel, aki házról házra járnak, hogy édességet gyűjtsenek be. Ez a szokás ahhoz a naphoz kötődik, amikor Júdás elárulta Jézust. Az emberek úgy hitték, ekkor a gonoszság rászabadult a világra, többek között a boszorkányok is. Az ő elűzésükre máglyákat gyújtanak, vagy tűzijátékkal űzik el az ártó lényeket.

Az ünnepi menü egészen a huszadik századik inkább szegényes volt, hiszen a messzi északon nem volt bőséges a termés, ami volt, azzal pedig takarékosan kellett bánni. A mai időkben természetesen már náluk is gazdag és változatos ételekkel ünneplik a tavasz beköszöntét. Halak, szárnyasok, bárány, friss zöldségek és pazar desszertek is terítékre kerülnek.

Az egyik legjellegzetesebb és legfontosabb étel ilyenkor a tojás, mely az új élet szimbóluma, illetve a lazac, mely náluk nemzeti eledel.

 

Tovább olvasok

 

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 2 szelet füstölt lazac
  • friss kapor
  • 1 szál újhagyma
  • só, bors
  • 1 púpos tk édes mustár
  • kb. 2 ek majonéz

 

 

A tojásokat megfőzzük. Ha készen vannak, hagyjuk őket hűlni, majd meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. A sárgáját egy tálba rakjuk, és krémesre kikeverjük a mustárral, a finomra vágott újhagymával, a kaporral, sóval, borssal. Annyi majonézt adunk hozzá, hogy krémes állaga legyen, viszont ne legyen folyós.

Ezután a tölteléket habzsákba rakjuk, és mindegyik főtt fehérjefélbe nyomunk egy adagot belőle. Érdemes mintás véget választani, hogy a végeredmény még csinosabb legyen. Ha elkészültünk, a lazacot vékony csíkokra vágjuk, és mindegyik tojásra ráhelyezünk egy darabot. Végül egy szép tányérra sorakoztatjuk a megtöltött tojásokat, és megszórjuk egy kis borssal, kaporral, valamint az újhagyma felkarikázott szárával.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

 

Már követem az oldalt

X