Svédországban a húsvét igazán színes és nagy ünnep. Csodás dekorációkkal és húsvéti boszorkányokkal köszöntik a tavaszt, vagyis jelmezbe öltözött gyerekekkel, aki házról házra járnak, hogy édességet gyűjtsenek be. Ez a szokás ahhoz a naphoz kötődik, amikor Júdás elárulta Jézust. Az emberek úgy hitték, ekkor a gonoszság rászabadult a világra, többek között a boszorkányok is. Az ő elűzésükre máglyákat gyújtanak, vagy tűzijátékkal űzik el az ártó lényeket.
Az ünnepi menü egészen a huszadik századik inkább szegényes volt, hiszen a messzi északon nem volt bőséges a termés, ami volt, azzal pedig takarékosan kellett bánni. A mai időkben természetesen már náluk is gazdag és változatos ételekkel ünneplik a tavasz beköszöntét. Halak, szárnyasok, bárány, friss zöldségek és pazar desszertek is terítékre kerülnek.
Az egyik legjellegzetesebb és legfontosabb étel ilyenkor a tojás, mely az új élet szimbóluma, illetve a lazac, mely náluk nemzeti eledel.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 2 szelet füstölt lazac
- friss kapor
- 1 szál újhagyma
- só, bors
- 1 púpos tk édes mustár
- kb. 2 ek majonéz
A tojásokat megfőzzük. Ha készen vannak, hagyjuk őket hűlni, majd meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. A sárgáját egy tálba rakjuk, és krémesre kikeverjük a mustárral, a finomra vágott újhagymával, a kaporral, sóval, borssal. Annyi majonézt adunk hozzá, hogy krémes állaga legyen, viszont ne legyen folyós.
Ezután a tölteléket habzsákba rakjuk, és mindegyik főtt fehérjefélbe nyomunk egy adagot belőle. Érdemes mintás véget választani, hogy a végeredmény még csinosabb legyen. Ha elkészültünk, a lazacot vékony csíkokra vágjuk, és mindegyik tojásra ráhelyezünk egy darabot. Végül egy szép tányérra sorakoztatjuk a megtöltött tojásokat, és megszórjuk egy kis borssal, kaporral, valamint az újhagyma felkarikázott szárával.
A cikk megjelenését a METRO támogatta.
Ajánljuk még: