Gasztro

Krumpliból is lehet desszert! – négy burgonyás édesség

Nagy pillanat a burgonya életében, amikor csokoládés tortába bújva részese lehet egy ünnepi lakomának, desszertként. Ennél csak az lehetett felemelőbb érzés számára, amikor áthajózott az öreg kontinensre, meghódítani Európát, dísznövényként virítani a kolostorkertekben. Kedvencünk az édes krumplis béles, a kétrészes boldogság: kívül krumpli, belül burgonya. De itt a finom krumplis pite és a puha, szaftos, nagyon kiadós pityókás császármorzsa receptje is. Nem beszélve a csokoládés burgonyatortáról!

Finom krumplis pite

Hozzávalók:

  • 25 dkg előző nap főtt, lisztes burgonya
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 0,5 dl narancslikőr
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 1 narancs lereszelt, sárga héja
  • 5 dkg darált mandula
  •  vaj

A tálaláshoz:

  • vaníliás porcukor
krumplis-edessegek

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A mazsolát a likőrbe áztatjuk, és hagyjuk, hogy szépen kigömbölyödjenek a szemek. A burgonyát lereszeljük, a tojássárgákkal meg a cukorral összedolgozzuk. Hozzáadjuk a narancshéjat, a mandulát, a csipetnyi sót, a mazsolát és a likőrt, végül a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát egy kivajazott, 25-35 centiméteres tepsibe töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás cukorral. Négyzet- vagy rombuszalakúra szeletejük. Kipróbálhatjuk fahéjas-szegfűszeges ízesítéssel is!

Édes krumplis béles

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 8-8 dkg cukor és vaj
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 8 dkg darált dió
  • 1 citrom
  • 15 dkg főtt, áttört burgonya

A tetejére:

  • 10 dkg vaníliás porcukor
krumplis-edessegek

 

Elkészítés:

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a cukrot, a lágy vajat meg egy tojássárgáját. Az egészet alaposan összegyúrjuk. Letakarva fél órán át pihenni hagyjuk, eközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojássárgákat a vajjal és a cukorral habosra keverjük. Majd sorra beleforgatjuk a darált diót, a főtt, áttört burgonyát, a citrom lereszelt sárga héját és levét, végül pedig a tojásfehérjékből vert habot. A tésztát lisztezett deszkán egy centiméter vastagra nyújtjuk.

A tölteléket elsimítjuk rajta, felgöngyöljük, mint a bejglit szokás, majd karikába kanyarítjuk. Sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegítettk, 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, felszeletelve, vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.

Ez a burgonyás töltelék többszörözve réteslapba is tölthető!

Csokoládés burgonyatorta

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 50 dkg főtt, áttört burgonya
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa

A tetejére:

  • 15 dkg tortabevonó csokoládé
  • 1 evőkanál olaj
  • csokoládéforgács, színes cukorgyöngyök
krumplis-edessegek

 

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukorral meg a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megmosott mazsolát, a darált diót, az áttört burgonyát. Alaposan összedolgozzuk, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot beleforgatjuk. Egy hosszúkás formát vajjal kikenünk, zsemlemorzsával behintjük. A masszát belesimítjuk és előmelegített sütőben 190 fokon 50-55 perc alatt megsütjük. A formából kiborítva hűlni hagyjuk.

Ha már teljesen kihűlt, csokoládéval bevonjuk. Ehhez az olajat egy kislábasba öntjük, beletördeljük a csokoládét és gőz felett, szüntelenül kevergetve megolvasztjuk. A sütemény tetején széles pengéjű késsel elsimítjuk. Ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük. Díszíthetjük csokoládé-forgáccsal, színes cukorgyöngyökkel.

Császármorzsa burgonyával

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 2 evőkanál rum

A tetejére:

  • vaníliás porcukor
krumplis-edessegek

 

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a lisztet meg a vajat, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát vastagon kivajazott tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőbe tesszük. 200 fokon megsütjük, miközben néhányszor lapáttal összetörjük, megforgatjuk. Közben a megmosott mazsolát rumba áztatjuk. Az aranylóra pirult császármorzsát vaníliás porcukorral meghintjük és a szépen kigömbölyödött rumos mazsolát rászórjuk. Melegen tálaljuk, de ha kihűlt, akkor is finom! Rumos baracklekvár vagy pálinkával hígított málnadzsem nálunk elmaradhatatlan mellőle…

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho