Finom krumplis pite
Hozzávalók:
- 25 dkg előző nap főtt, lisztes burgonya
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 0,5 dl narancslikőr
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 1 narancs lereszelt, sárga héja
- 5 dkg darált mandula
- vaj
A tálaláshoz:
- vaníliás porcukor
Elkészítés:
A mazsolát a likőrbe áztatjuk, és hagyjuk, hogy szépen kigömbölyödjenek a szemek. A burgonyát lereszeljük, a tojássárgákkal meg a cukorral összedolgozzuk. Hozzáadjuk a narancshéjat, a mandulát, a csipetnyi sót, a mazsolát és a likőrt, végül a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát egy kivajazott, 25-35 centiméteres tepsibe töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás cukorral. Négyzet- vagy rombuszalakúra szeletejük. Kipróbálhatjuk fahéjas-szegfűszeges ízesítéssel is!
Édes krumplis béles
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 30 dkg főtt, áttört burgonya
- 8-8 dkg cukor és vaj
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 8 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 2 tojás
- 8 dkg darált dió
- 1 citrom
- 15 dkg főtt, áttört burgonya
A tetejére:
- 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a cukrot, a lágy vajat meg egy tojássárgáját. Az egészet alaposan összegyúrjuk. Letakarva fél órán át pihenni hagyjuk, eközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojássárgákat a vajjal és a cukorral habosra keverjük. Majd sorra beleforgatjuk a darált diót, a főtt, áttört burgonyát, a citrom lereszelt sárga héját és levét, végül pedig a tojásfehérjékből vert habot. A tésztát lisztezett deszkán egy centiméter vastagra nyújtjuk.
A tölteléket elsimítjuk rajta, felgöngyöljük, mint a bejglit szokás, majd karikába kanyarítjuk. Sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegítettk, 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, felszeletelve, vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Ez a burgonyás töltelék többszörözve réteslapba is tölthető!
Csokoládés burgonyatorta
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- 50 dkg főtt, áttört burgonya
- 20 dkg darált dió
- 5 dkg vaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
A tetejére:
- 15 dkg tortabevonó csokoládé
- 1 evőkanál olaj
- csokoládéforgács, színes cukorgyöngyök
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral meg a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megmosott mazsolát, a darált diót, az áttört burgonyát. Alaposan összedolgozzuk, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot beleforgatjuk. Egy hosszúkás formát vajjal kikenünk, zsemlemorzsával behintjük. A masszát belesimítjuk és előmelegített sütőben 190 fokon 50-55 perc alatt megsütjük. A formából kiborítva hűlni hagyjuk.
Ha már teljesen kihűlt, csokoládéval bevonjuk. Ehhez az olajat egy kislábasba öntjük, beletördeljük a csokoládét és gőz felett, szüntelenül kevergetve megolvasztjuk. A sütemény tetején széles pengéjű késsel elsimítjuk. Ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük. Díszíthetjük csokoládé-forgáccsal, színes cukorgyöngyökkel.
Császármorzsa burgonyával
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 2 evőkanál rum
A tetejére:
- vaníliás porcukor
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a lisztet meg a vajat, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát vastagon kivajazott tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőbe tesszük. 200 fokon megsütjük, miközben néhányszor lapáttal összetörjük, megforgatjuk. Közben a megmosott mazsolát rumba áztatjuk. Az aranylóra pirult császármorzsát vaníliás porcukorral meghintjük és a szépen kigömbölyödött rumos mazsolát rászórjuk. Melegen tálaljuk, de ha kihűlt, akkor is finom! Rumos baracklekvár vagy pálinkával hígított málnadzsem nálunk elmaradhatatlan mellőle…
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: