Krumpli „krumplivel”

Gasztro

Krumpli „krumplivel”

Hancsik Edit receptje

Elkészítés

Krumplisaláta

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej sonkahagyma
  • 2-3 ek. tökmagolaj
  • 2-3 ek. világos borecet
  • só, bors

Krumpligánica

  • 1 kg krumpli
  • 5-6 dkg vaj
  • 2-3 ek. tejföl

Rántott krumpli

  • 5 nagy szem krumpli
  • 15 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 liter napraforgóolaj

A tálaláshoz:

  • ropogós sült hagyma

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A krumplisalátához a krumplit héjában megfőzzük. Ezután kicsit hagyjuk hűlni, majd feldaraboljuk. A sonkahagymát finomra felvágjuk, azt is a krumplihoz adjuk. Ízesítjük tökmagolajjal, borecettel, sóval, borssal. Óvatosan átkeverjük. Ha túl száraznak érezzük, egy pici vizet adjunk még hozzá.

A rántott krumplihoz a krumplit héjában előfőzzük, majd nagyobb karikára vágjuk. Megsózzuk, majd a szokásos módon panírozzuk. Közepesen forró olajban pirosra sütjük.

A krumpligánicához a krumplit nagyobb kockára vágjuk, majd sós vízben megfőzzük. Ezután azonnal, még forrón kézi mixerrel krémesre keverjük. Közben hozzáadjuk a vajat és a tejfölt. Az a lényeg, hogy jó krémes, „totyogós” legyen! Ízlés szerint sót is adunk hozzá, majd azonnal tálaljuk!

Ajánljuk még:

Zöldséges vadragu rozmaringos pogácsával

Táplálkozásunk magán viseli ősi vadászmúltunk jegyeit. Szeretjük a nagy, ünnepélyes lakomákat, ahol tudat alatt újrateremthetjük az ősi vadászok örömteli zsákmányfelosztó rituáléját. Sokszor persze nem jutunk friss vadhoz, viszont a vad apróhús szinte mindig rendelkezésre áll. A vadpörköltön, a tárkonyos vadragulevesen túl készíthetünk olyan fogásokat, amelyekben a zamatos vadhús az ősz zöldségeivel lép frigyre. Szeretem az ilyen egytálételeket, mert egyszerűen elkészíthetők. Amelyik pedig együtt sül készre a sütőben a köretként kínált rozmaringos pogácsákkal, az egyik nagy kedvencünk. Míg ellenállhatatlan illatok gomolyognak a sütő felől, azalatt szépen meg is teríthetjük az asztalt!