Hozzávalók:
Az alapléhez:
- 2 halfej
- 2 halfarok
- maradék halcsontok
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 szem koktélparadicsom
- 3 szem babérlevél
- só
Az összeállításhoz:
- 1,5 kg szürkeharcsafilé
- 60 dkg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 púpos ek tejföl
- fél citrom leve
- 1 tk mustár
- 2 ek fűszerpaprika
- bors
- só
A batyuhoz:
- 30 dkg liszt
- 3 db tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 30 dkg szürkeharcsafilé
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- friss kapor
- 1 ek olaj
Elkészítés:
Az alapléhez a fejeket, farkakat, csontokat feltesszük főni 3,5-4 liter vízben. Ízesítjük hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, és néhány szem paradicsomot is teszünk hozzá. Enyhén sózzuk, majd az egészet megfőzzük. Ezután leszűrjük.
Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet összegyúrjuk a tojásokkal és egy csipet sóval. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd hűtőzacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük egy órát.
A harcsából 30 dkg-ot apróra vágunk. Egy fej hagymát finomra vágunk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük. Közben sózzuk. Ha elkészült, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a harcsahúst. Ízesítjük borssal és friss kaporral. Ha szükséges, akkor még sózzuk. Addig főzzük, míg a szaft, amit engedett, teljesen el nem főtt. Ezután hagyjuk kihűlni, mielőtt betöltjük a batyukba.
A tésztát egyenletesen kinyújtjuk, de nem kell túl vékonyra sodorni. Négyzeteket vágunk belőle, mintha derelyét készítenénk. Mindegyik négyzet közepébe teszünk egy adagot a halas, kapros töltelékből. Azután a négyzetek sarkait felül összecsippentjük, hogy a tészta teljesen körbevegye a tölteléket. Alaposan összenyomjuk, hogy ne nyíljanak szét.
A leszűrt alaplét visszaforraljuk, majd hozzáadjuk a felvágott hagymát és a savanyú káposztát. Húsz percig főzzük. Ha megfőttek, akkor jön hozzá a felkockázott, besózott harcsahús. Ha újra visszaforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Ekkor megkóstoljuk, és ha szükséges, még sózzuk. Ha túlságosan sűrű lenne, adhatunk hozzá egy kevés vizet is, de figyeljünk, hogy ne hígítsuk fel nagyon.
A tejfölt kikeverjük a mustárral és a citrom levével. Adunk hozzá a léből, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd az egészet az ételhez öntjük. Óvatosan átkeverjük, és amint felforrt, jöhetnek a batyuk is bele. Kb. 5-6 perc alatt meg is főnek. Mielőtt lekapcsoljuk, vegyünk ki egy batyut, és ellenőrizzük, hogy teljesen megfőtt-e a tészta.
Ajánljuk még: