Korhely halászlé batyuval

Gasztro

Korhely halászlé batyuval

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Az alapléhez:

  • 2 halfej
  • 2 halfarok
  • maradék halcsontok
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szem koktélparadicsom
  • 3 szem babérlevél

Az összeállításhoz:

  • 1,5 kg szürkeharcsafilé
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 púpos ek tejföl
  • fél citrom leve
  • 1 tk mustár
  • 2 ek fűszerpaprika
  • bors

A batyuhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg szürkeharcsafilé
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • friss kapor
  • 1 ek olaj 

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az alapléhez a fejeket, farkakat, csontokat feltesszük főni 3,5-4 liter vízben. Ízesítjük hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, és néhány szem paradicsomot is teszünk hozzá. Enyhén sózzuk, majd az egészet megfőzzük. Ezután leszűrjük.

Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet összegyúrjuk a tojásokkal és egy csipet sóval. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd hűtőzacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük egy órát.

A harcsából 30 dkg-ot apróra vágunk. Egy fej hagymát finomra vágunk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük. Közben sózzuk. Ha elkészült, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a harcsahúst. Ízesítjük borssal és friss kaporral. Ha szükséges, akkor még sózzuk. Addig főzzük, míg a szaft, amit engedett, teljesen el nem főtt. Ezután hagyjuk kihűlni, mielőtt betöltjük a batyukba.

A tésztát egyenletesen kinyújtjuk, de nem kell túl vékonyra sodorni. Négyzeteket vágunk belőle, mintha derelyét készítenénk. Mindegyik négyzet közepébe teszünk egy adagot a halas, kapros töltelékből. Azután a négyzetek sarkait felül összecsippentjük, hogy a tészta teljesen körbevegye a tölteléket. Alaposan összenyomjuk, hogy ne nyíljanak szét.

A leszűrt alaplét visszaforraljuk, majd hozzáadjuk a felvágott hagymát és a savanyú káposztát.  Húsz percig főzzük. Ha megfőttek, akkor jön hozzá a felkockázott, besózott harcsahús. Ha újra visszaforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Ekkor megkóstoljuk, és ha szükséges, még sózzuk. Ha túlságosan sűrű lenne, adhatunk hozzá egy kevés vizet is, de figyeljünk, hogy ne hígítsuk fel nagyon.

A tejfölt kikeverjük a mustárral és a citrom levével. Adunk hozzá a léből, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd az egészet az ételhez öntjük. Óvatosan átkeverjük, és amint felforrt, jöhetnek a batyuk is bele. Kb. 5-6 perc alatt meg is főnek. Mielőtt lekapcsoljuk, vegyünk ki egy batyut, és ellenőrizzük, hogy teljesen megfőtt-e a tészta.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.