Kókuszkocka

Gasztro

Kókuszkocka

Borbás Marcsi receptje.

 A kókuszkocka igazi retro sütemény, sokak kedvence. Elkészíteni sem bonyolult, nekem ezúttal is a MUM5 robotgépem volt a segítségemre, melynek beépített mérlege is van. Miután a piskóta kihűlt, csak bele kell mártani a sűrű, krémes csokoládéba, aztán gyorsan kókuszba forgatni, és már lehet is kóstolni. Ha szeretnétek elkészíteni, a következő arányokkal dolgozzatok. 

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 6 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek méz
  • 2 dl tej

Máz:

  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 4 dkg kakaó
  • 12 ek tej
  • 2 ek rum

 

  • 25 dkg kókuszreszelék

Elkészítés: 

A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, közben hozzáadjuk a szobahőmérsékletű zsírt, belecsorgatjuk a mézet, majd a tejet is beleöntjük. A lisztet alaposan elkeverjük a sütőporral, és kanalanként adagoljuk a tésztához, miközben robotgéppel alacsony fordulaton az egészet tovább verjük. A végeredmény egy sűrű állagú massza lesz, sűrűbb, mint a piskóta. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 180 °C-os sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Fontos, hogy csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt, különben a tészta széttöredezhet.

Közben elkészítjük a mázat. A cukrot, a tejet és a kakaót folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk. A tűzhelyről lehúzva kisebb adagokban adjuk hozzá a vajat. A mázat közvetlenül a mártogatás előtt kell megfőzni, különben túlságosan besűrűsödik. Ha ez mégis előfordul, néhány kanál meleg tejjel hígítsuk, ne tegyük vissza a tűzhelyre.

A sütemény tésztáját közepes méretű kockákra vágjuk fel, majd óvatosan a csokoládémázba forgatjuk, és azonnal meghempergetjük a kókuszreszelékben.

A sütemény elkészítéséhez a MUM 5XW40 robotgépet használja Marcsi, és ezt a sütőt.