A kókuszkocka igazi retro sütemény, sokak kedvence. Elkészíteni sem bonyolult, nekem ezúttal is a MUM5 robotgépem volt a segítségemre, melynek beépített mérlege is van. Miután a piskóta kihűlt, csak bele kell mártani a sűrű, krémes csokoládéba, aztán gyorsan kókuszba forgatni, és már lehet is kóstolni. Ha szeretnétek elkészíteni, a következő arányokkal dolgozzatok.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 6 dkg zsír
- 2 tojás
- 1 cs sütőpor
- 2 ek méz
- 2 dl tej
Máz:
- 30 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 4 dkg kakaó
- 12 ek tej
- 2 ek rum
- 25 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, közben hozzáadjuk a szobahőmérsékletű zsírt, belecsorgatjuk a mézet, majd a tejet is beleöntjük. A lisztet alaposan elkeverjük a sütőporral, és kanalanként adagoljuk a tésztához, miközben robotgéppel alacsony fordulaton az egészet tovább verjük. A végeredmény egy sűrű állagú massza lesz, sűrűbb, mint a piskóta. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 180 °C-os sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Fontos, hogy csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt, különben a tészta széttöredezhet.
Közben elkészítjük a mázat. A cukrot, a tejet és a kakaót folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk. A tűzhelyről lehúzva kisebb adagokban adjuk hozzá a vajat. A mázat közvetlenül a mártogatás előtt kell megfőzni, különben túlságosan besűrűsödik. Ha ez mégis előfordul, néhány kanál meleg tejjel hígítsuk, ne tegyük vissza a tűzhelyre.
A sütemény tésztáját közepes méretű kockákra vágjuk fel, majd óvatosan a csokoládémázba forgatjuk, és azonnal meghempergetjük a kókuszreszelékben.
A sütemény elkészítéséhez a MUM 5XW40 robotgépet használja Marcsi, és ezt a sütőt.
Ajánljuk még: