Hozzávalók:
- 1 db közepes karfiol
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db tojás
- 10 dkg mozarella
- 10 dkg füstölt sonka
- só
- bors
- friss bazsalikom
Elkészítés:
A karfiolt megmossuk, ügyeljünk rá, hogy a rózsák között ne maradjon szennyeződés. Ezután kis szemcsésre ledaráljuk vagy felapítjuk, és beledörzsölünk egy teáskanálnyi sót. Amikor a karfiol kezd levet ereszteni, feltesszük a tűzre párolódni. Egészen addig pároljuk, míg a nagy nedvesség el nem tűnik belőle. Közben a négy tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül óvatosan hozzákeverjük a langyosra hűtött, párolt karfiolt.
Sózzuk, finomra vágott friss bazsalikommal ízesítjük, és a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokon körülbelül 20 perc alatt elősütjük a lepényt. Amikor megszilárdult és picit megpirult, kivesszük a sütőből, majd a tetejére halmozzuk a sonkát és a mozzarellát. Még körülbelül 10 percig sütjük, hogy a mozzarella megolvadjon a tetején. Hagyjuk egy kicsit pihenni, de még melegen, kockákra vágva, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.
Marcsi ezt a receptet így készítette el: