Karfiollepény

Gasztro

Karfiollepény

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 db közepes karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db tojás
  • 10 dkg mozarella
  • 10 dkg füstölt sonka
  • bors
  • friss bazsalikom

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A karfiolt megmossuk, ügyeljünk rá, hogy a rózsák között ne maradjon szennyeződés. Ezután kis szemcsésre ledaráljuk vagy felapítjuk, és beledörzsölünk egy teáskanálnyi sót. Amikor a karfiol kezd levet ereszteni, feltesszük a tűzre párolódni. Egészen addig pároljuk, míg a nagy nedvesség el nem tűnik belőle. Közben a négy tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül óvatosan hozzákeverjük a langyosra hűtött, párolt karfiolt.

Sózzuk, finomra vágott friss bazsalikommal ízesítjük, és a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokon körülbelül 20 perc alatt elősütjük a lepényt. Amikor megszilárdult és picit megpirult, kivesszük a sütőből, majd a tetejére halmozzuk a sonkát és a mozzarellát. Még körülbelül 10 percig sütjük, hogy a mozzarella megolvadjon a tetején. Hagyjuk egy kicsit pihenni, de még melegen, kockákra vágva, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.