Gasztro

Karfiollepény

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 db közepes karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db tojás
  • 10 dkg mozarella
  • 10 dkg füstölt sonka
  • bors
  • friss bazsalikom

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A karfiolt megmossuk, ügyeljünk rá, hogy a rózsák között ne maradjon szennyeződés. Ezután kis szemcsésre ledaráljuk vagy felapítjuk, és beledörzsölünk egy teáskanálnyi sót. Amikor a karfiol kezd levet ereszteni, feltesszük a tűzre párolódni. Egészen addig pároljuk, míg a nagy nedvesség el nem tűnik belőle. Közben a négy tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül óvatosan hozzákeverjük a langyosra hűtött, párolt karfiolt.

Sózzuk, finomra vágott friss bazsalikommal ízesítjük, és a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokon körülbelül 20 perc alatt elősütjük a lepényt. Amikor megszilárdult és picit megpirult, kivesszük a sütőből, majd a tetejére halmozzuk a sonkát és a mozzarellát. Még körülbelül 10 percig sütjük, hogy a mozzarella megolvadjon a tetején. Hagyjuk egy kicsit pihenni, de még melegen, kockákra vágva, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Krumpliból is lehet desszert! – négy burgonyás édesség

Nagy pillanat a burgonya életében, amikor csokoládés tortába bújva részese lehet egy ünnepi lakomának, desszertként. Ennél csak az lehetett felemelőbb érzés számára, amikor áthajózott az öreg kontinensre, meghódítani Európát, dísznövényként virítani a kolostorkertekben. Kedvencünk az édes krumplis béles, a kétrészes boldogság: kívül krumpli, belül burgonya. De itt a finom krumplis pite és a puha, szaftos, nagyon kiadós pityókás császármorzsa receptje is. Nem beszélve a csokoládés burgonyatortáról!