Gasztro

Kapuvári böllérmáj

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 40-50 dkg sertésmáj
  • 20-30 dkg velő
  • 2 fej vöröshagyma
  • őrölt fekete bors
  • majoranna ízlés szerint
  • 2 ek sertészsír

Elkészítés

A hagymát félkarikára felszeleteljük, és bő zsíron megfonnyasztjuk. Amikor készen van, rátesszük a megtisztított 4-5 cm hosszú, 5-8 mm vastagra csíkozott májat, és heves tűzön, állandóan keverve pirítjuk. Közben ízesítjük majorannával és őrölt borssal. Ezután adjuk a hozzá a megtisztított, nagyobb darabokra vágott velőt. A velőt óvatosan meg kell mosni, és ügyelni kell arra, hogy ne maradjon csontszilánk közte. Ezután le kell hártyázni. Azért, hogy a velő ne törjön össze, nagyon óvatosan kevergessük. A velő pár perc alatt megsül, ezért hamar elkészül az egész étel.

Csak közvetlenül a tálalás előtt sózzuk, mert a máj megkeményedik. Egy kis fűszerpaprikával is megszórhatjuk ilyenkor. 

kapuvari-bollermaj-recept-borbas-marcsi

 

A recept megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.

Ajánljuk még:

Sárgarépa-főzelék

Textúrák, színek, ízek játéka egyetlen tál főzelékben: egy tál nemszeretem-főzelékben. De csupán addig, amíg a kanál belemerül, azután a nyelven olvad szét az enyhén karamellizálódott, ha jól csináltuk, csöppet még roppanós répa és az azt körülölelő fűszeres krém. Játszik vele a gondolat: mitől ilyen selymes, mi az, amitől extra, valami más. Amitől a sárgarépa-főzelék egy szelet rántott májjal elsőrangú menüvé lép elő, a máj finom kesernyés zamata éppen jól rímel rá. Ez nem az a menzás változat, amivel sokakat ki lehet űzni a világból – érdemes kipróbálni!  Igazi böjti étel, sőt: vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes.