Gasztro

Káposztás szegényleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 tojássárgája
  • 1 egész tojás

A töltelékhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kacsazsír
  • 15 dkg savanyú káposzta
  • 1 db tojás
  • frissen őrölt bors

A leveshez:

  • 4 dl víz
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 kk. köménymag
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1 ek. liszt
  • tárkonyecet

 

Elkészítés

A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojások sárgájával és az egész tojással. Simára, teljesen egyneműre összedolgozzuk, majd becsomagoljuk és pihentetjük minimum egy órát.

Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát finomra vágjuk, és elkezdjük dinsztelni a kacsazsíron. A káposztát kimossuk, majd felaprítjuk. Ezt is a hagymára dobjuk. Ízesítjük frissen őrölt borssal és fokhagymával. Teljesen puhára pároljuk. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

Ha a tészta megpihent, vékonyra kinyújtjuk, és kisebb köröket szaggatunk belőle. A tésztakörök egyik felére teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, a tészta szélét vékonyan megkenjük vízzel, majd ráteszünk egy másik tésztát. A széleket összenyomkodjuk.

Ezután elkészítjük a levest. Kacsazsíron kipattogtatjuk a köménymagot, majd rászórjuk a lisztet, és rövid ideig pirítjuk. Ezután jöhet rá a fűszerpaprika, majd azonnal a hideg víz. Az egészet felforraljuk, hozzáadjuk a sót és az ízlés szerinti mennyiségű ecetet. Ha felforrt, beletesszük a töltött tésztákat. Amikor feljöttek a felszínre, még körülbelül két percig főzzük. Friss petrezselyemmel és tejföllel tálaljuk.

A megtöltött tészták fele elegendő a leveshez, a másik felét megforgathatjuk pirított zsemlemorzsában, és tejföllel, második fogásként tálalhatjuk.