Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 5 tojássárgája
- 1 egész tojás
- só
A töltelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. kacsazsír
- 15 dkg savanyú káposzta
- 1 db tojás
- frissen őrölt bors
- só
A leveshez:
- 4 dl víz
- 1 ek. kacsazsír
- 1 kk. köménymag
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1 ek. liszt
- tárkonyecet
- só
Elkészítés
A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojások sárgájával és az egész tojással. Simára, teljesen egyneműre összedolgozzuk, majd becsomagoljuk és pihentetjük minimum egy órát.
Közben elkészítjük a tölteléket. A hagymát finomra vágjuk, és elkezdjük dinsztelni a kacsazsíron. A káposztát kimossuk, majd felaprítjuk. Ezt is a hagymára dobjuk. Ízesítjük frissen őrölt borssal és fokhagymával. Teljesen puhára pároljuk. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
Ha a tészta megpihent, vékonyra kinyújtjuk, és kisebb köröket szaggatunk belőle. A tésztakörök egyik felére teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, a tészta szélét vékonyan megkenjük vízzel, majd ráteszünk egy másik tésztát. A széleket összenyomkodjuk.
Ezután elkészítjük a levest. Kacsazsíron kipattogtatjuk a köménymagot, majd rászórjuk a lisztet, és rövid ideig pirítjuk. Ezután jöhet rá a fűszerpaprika, majd azonnal a hideg víz. Az egészet felforraljuk, hozzáadjuk a sót és az ízlés szerinti mennyiségű ecetet. Ha felforrt, beletesszük a töltött tésztákat. Amikor feljöttek a felszínre, még körülbelül két percig főzzük. Friss petrezselyemmel és tejföllel tálaljuk.
A megtöltött tészták fele elegendő a leveshez, a másik felét megforgathatjuk pirított zsemlemorzsában, és tejföllel, második fogásként tálalhatjuk.
Ajánljuk még: