Kacsamáj bonbon borssal, kakukkfűvel
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2025.02.04.
Farsangi finomság vendégeknek, uzsonnára, mulatságba a kacsamáj bonbon. Formája utal valami nyalánkságra, a krémes-tejszínes-fűszeres májkrémet durvára tört dió és finomra vágott aszalt barack vigyázza. Pirítóssal, zöldségekkel, friss péksüteménnyel különlegesen jó falat!
Hozzávalók
- 20 dkg pecsenye kacsamáj
- 8 dkg vaj
- 0,5 dl tejszín
- só, őrölt bors
- kakukkfű
- 5-5 dkg dió és aszalt barack
Elkészítés
A kacsamájat apróra vágjuk, és a felolvasztott vajon, fedő alatt 5-6 percig pároljuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínt, gazdagon megborsozzuk, ízlés szerint több-kevesebb kakukkfüvet adunk hozzá, megsózzuk és aprítógépben pépesítjük. A hűtőben megdermesztjük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ha már formázható, 10-12 db diónyi gombóccá formázzuk, és durvára vágott dióban és aszalt barackban meghempergetjük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Tálalásig behűtjük, friss péksüteménnyel vagy pirítóssal kínáljuk, akár egy-egy kakukkfű-bóbitával.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Textúrák, színek, ízek játéka egyetlen tál főzelékben: egy tál nemszeretem-főzelékben. De csupán addig, amíg a kanál belemerül, azután a nyelven olvad szét az enyhén karamellizálódott, ha jól csináltuk, csöppet még roppanós répa és az azt körülölelő fűszeres krém. Játszik vele a gondolat: mitől ilyen selymes, mi az, amitől extra, valami más. Amitől a sárgarépa-főzelék egy szelet rántott májjal elsőrangú menüvé lép elő, a máj finom kesernyés zamata éppen jól rímel rá. Ez nem az a menzás változat, amivel sokakat ki lehet űzni a világból – érdemes kipróbálni! Igazi böjti étel, sőt: vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes.