Juhtúrós pogácsa

Gasztro

Húsvét

Juhtúrós pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg bryndza
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • kb. 2 ek tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 2 tk só
  • 1 ek kapor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet eldörzsöljük a vajjal, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Adunk hozzá egy teáskanál cukrot és két teáskanál sót. Ezután jöhet bele a bryndza, a tojások, a kapor, és annyi tejföl, hogy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Ha a tészta összeállt, és szép sima a felülete, akkor kb. 30-40 percet hagyjuk kelni. Nem fog nagyon habosra kelni, hiszen rengeteg zsiradék van benne, de azért fontos, hogy pihenjen, és dolgozzon az élesztő.

Ha megkelt, lisztezett deszkán vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd hajtogatjuk. A tészta szélesebbik oldalát kétharmad részig közepére hajtjuk. A másik felével ugyanígy járunk el, melyet ráhajtunk az előzőleg behajtott részre. Ezután a két szélet is középre, egymás mellé felhajtjuk. Ezek a részek ne fedjék egymást. Ezután megfordítjuk a tésztát, hogy az a része legyen felül, ahol nem látszik a hajtás. Tíz perc elteltével megismételjük a műveletet.

 

Újabb tíz perc múlva kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd a tetejüket lekenjük felvert tojással.

180 fokon, alsó-felső sütésen kb. 25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szépen megemelkedik, és a teteje aranybarnára sül.

Ebből az adagból két nagy tepsire való adag készül.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.