Hozzávalók:
A dedelléhez:
- 20 dkg rétesliszt
- 1 kk só
- kb. 1,5 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 4-5 db krumpli
- 1 kk só
- ½ fej vöröshagyma
- 2 ek zsír
A tetejére:
- 20 dkg juhtúró
- 10 dkg füstölt szalonna
- tejföl
Elkészítés:
A töltelékhez a krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Amikor már elég puha a burgonya, akkor leszűrjük, majd krumplinyomóval áttörjük. Ezután az apró kockára vágott hagymát a két evőkanálnyi zsíron aranysárgára pirítjuk. Ráöntjük a krumplira, majd jól kikeverjük és hagyjuk kihűlni.
A lisztből a sóval és a vízzel tésztát gyúrunk. Ezután zacskóba tesszük, és hagyjuk pihenni legalább egy fél órát. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és az egyik felére a töltelékből kiskanállal halmokat rakunk, majd a másik felét ráborítjuk. A tésztát a halmok között jól lenyomkodjuk, és derelyevágóval egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Ezután lobogó, sós vízben kifőzzük. Amikor mind feljött a víz tetejére, tűzálló tálba szedjük és meglocsoljuk olvasztott zsírral, vagy pedig a szalonna kisült zsírjával. Rámorzsoljuk a juhtúrót és óvatosan átkeverjük vele a tésztát. Végül a sült szalonna darabokat rászórjuk a tetejére. Tálalhatunk hozzá tejfölt is!
Ajánljuk még: