Juhtúrós dedelle

Gasztro

Juhtúrós dedelle

Borbás Marcsi így készíti a dedellét, amelynek receptjét egy ipolysági asszonytól tanulta

Hozzávalók:

A dedelléhez:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 kk só
  • kb. 1,5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4-5 db krumpli
  • 1 kk só
  • ½  fej vöröshagyma
  • 2 ek zsír

A tetejére:

  • 20 dkg juhtúró
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A töltelékhez a krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Amikor már elég puha a burgonya, akkor leszűrjük, majd krumplinyomóval áttörjük. Ezután az apró kockára vágott hagymát a két evőkanálnyi zsíron aranysárgára pirítjuk. Ráöntjük a krumplira, majd jól kikeverjük és hagyjuk kihűlni.

A lisztből a sóval és a vízzel tésztát gyúrunk. Ezután zacskóba tesszük, és hagyjuk pihenni legalább egy fél órát. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és az egyik felére a töltelékből kiskanállal halmokat rakunk, majd a másik felét ráborítjuk. A tésztát a halmok között jól lenyomkodjuk, és derelyevágóval egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Ezután lobogó, sós vízben kifőzzük. Amikor mind feljött a víz tetejére, tűzálló tálba szedjük és meglocsoljuk olvasztott zsírral, vagy pedig a szalonna kisült zsírjával. Rámorzsoljuk a juhtúrót és óvatosan átkeverjük vele a tésztát. Végül a sült szalonna darabokat rászórjuk a tetejére. Tálalhatunk hozzá tejfölt is!

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.