Hozzávalók
A barackos jégkásához:
- 2 bögre jég
- 3-4 szem barack
- 1 ek méz
- 1 db lime leve
A dinnyés jégkásához:
- 2 bögre fagyasztott dinnye
- 2 ek kókuszszirup
- 1 db lime leve
A mentás jégkásához:
- 2 bögre jég
- 4-5 db mentalevél
- 1 lime
- 2 ek mentaszirup
Elkészítés
A barackos jégkásához hámozzuk meg és vágjuk darabokra a gyümölcsöket, majd turmixgépben dolgozzuk össze a jéggel, egy kanál mézzel és egy lime levével. Ne járassuk folyamatosan a gépet, ugyanis akkor elolvad a jég, ehelyett szakaszosan turmixoljunk. Tálalásig a kehellyel együtt tegyük be a fagyasztóba az elkészült jégkását.
A görögdinnyés változathoz érdemes nem jeget használni, hanem magát a dinnyedarabokat lefagyasztani. Nem baj, ha a mag is belekerül, az nagyon gészséges! Turmixoljunk bele kókuszszirupot és egy lime levét is. Ízesíthetjük még málnával vagy cseresznyével.
A mentás jégkásához turmixoljuk össze a jeget, a mentaleveleket és a lime levét, majd tálaláskor csorgassuk rá a mentaszirupot és reszeljünk rá egy kis limehéjat. Figyeljünk, hogy túl sok mentalevelet ne tegyünk bele, mert akkor keserű lesz.
Bármilyen más idénygyümölcsből is készíthetünk jégkását, almából, körtéből és a piros bogyós gyümölcsökből, de akár uborkából is! Megbolondíthatjuk őket alkohollal is, különösen illik hozzájuk a narancslikőr vagy akár a máklikőr. Illetve fűszerezhetjük őket citromfűvel, bazsalikommal is.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: