Hozzávalók: (tíz nagyobb darab ischlerhez)
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- vanília
- fél citrom héja
- néhány csepp jéghideg víz, amennyiben szükséges
A töltelékhez:
1 üveg málnalekvár
A mázhoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 4 ek olaj
Elkészítés:
A lisztet jól elkeverjük a porcukorral, majd jöhet bele a hideg vaj és a tojás. Ízesítjük a citrom héjával és a vaníliával. Fontos, hogy gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, mert különben a kezünk melegétől megolvad a vaj. Ha elkészültünk, elkezdhetünk dolgozni a tésztával, de az sem árt neki, ha egy kicsit visszatesszük a hűtőbe.
Ha úgy érezzük, hogy nagyon megolvadt a vaj, akkor ezt a lépést ne hagyjuk ki.
A formázáshoz szükségünk lesz egy deszkára, egy nagy pogácsaszaggatóra és egy nyújtófára. A vékonyan meglisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát körülbelül három milliméter vastagságúra, és pogácsaszaggatóval készítsük el a süteményekhez a korongokat.
Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 °C-on süssük 15-20 percig. Amikor a linzerek teteje már kicsit repedezni kezd, kivehetjük őket a sütőből. Figyeljünk, hogy ne nagyon szárítsuk ki a korongokat.
Töltés előtt hagyjuk, hogy kihűljenek, majd ragasszuk őket össze kettesével egy adag málnalekvárral. Közben a csokoládét és az olajat olvasszuk fel gőz felett. Ezzel a csokival locsoljuk meg az ischlereket, és egy tepsibe helyezett sütőrácson hagyjuk, hogy a csoki megkössön.
Fogyasztás előtt pihentessük egy éjszakát hűvös helyen. Reggelre finoman összeérnek az ízek és visszapuhul a linzertészta is.
Ajánljuk még: