Igazgyöngyök paradicsomból: amilyen egyszerű, annyira különleges a paradicsomkaviár

Gasztro

Igazgyöngyök paradicsomból: amilyen egyszerű, annyira különleges a paradicsomkaviár

Nem kell mindig kaviár, ahogyan azt a régi filmsorozatból is tudjuk, de az apró, roppanós gyöngyök különös helyet foglalnak el a gasztronómiában. A pezsgő és a kaviár a luxus netovábbja. Ritkán, vagy talán soha nem engedhetjük meg magunknak ezt az élvezetet? Amikor a népszerű közösségi oldalon megláttam a videót, milyen egyszerűen lehet készíteni odahaza is kaviárt, nem hagyott nyugodni a dolog, és amint lehetőségem adódott, máris kipróbáltam.

Az igazi kaviárt természetesen nem lehet otthon előállítani, ám a hozzá messziről erősen hasonlító paradicsomkaviárt igen. Bár kaviárnak a sózott halikrát nevezzük, lehet, hogy ezt inkább paradicsomgyöngynek illene hívni? Végül is mindegy, mert az íze, és a szendvicsen szétszórt, fényes gyöngyök látványa, a kíváncsi szemek ragyogása mindennél fontosabb. 

A gyöngyök készítésének lényege, hogy a dermedni készülő, sűrű folyadékot valamilyen cseppentésre alkalmas eszköz segítségével jéghideg olajba csöppentsük.

Pipetta, műanyag flakon, nyomózsák, kinek, melyik áll a legjobban a kezébe. Az olajhoz egy széles szájú befőttes üveg a legjobb választás, ebbe töltsünk 2 dl olajat, majd tegyük jó pár órára a fagyasztóba. Legye rajta fedő, nehogy kiboruljon az olaj! A jéghideg olaj a kulcsa a paradicsomgyöngyök létrejöttének!

 

Tovább olvasok

Hozzávalók

  • 1 dl tiszta paradicsomlé
  • pár csöpp citromlé, só
  • ½ csomag tortazselé por
  • 2 dl olaj

Elkészítés

Az olajat legalább egy órára a fagyasztóba tesszük. A paradicsomlevet a citromlével, sóval és a tortazselé porral elkeverjük, a megadott ideig főzzük. A masszát pár perc pihentetés után a jéghideg olajba csöppentjük, elkeverjük, majd szűrőkanállal kiszedjük. Folyó víz alatt leöblítjük, majd behűtjük. Pár óra múlva lesz igazán élvezhető.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tehetjük szendvicsre, salátába, főtt tojás tetejére, és minden olyan ételbe, amelyben a kaviárt el tudjuk képzelni. Sőt, még azon is túl! Csodásan feldobja a zöldséges ételeket, a tésztát, és a gyerekeket is elvarázsolja. A visszamaradt olajat többször is felhasználhatjuk, vagy leszűrve más ételhez adhatjuk.