Az igazi kaviárt természetesen nem lehet otthon előállítani, ám a hozzá messziről erősen hasonlító paradicsomkaviárt igen. Bár kaviárnak a sózott halikrát nevezzük, lehet, hogy ezt inkább paradicsomgyöngynek illene hívni? Végül is mindegy, mert az íze, és a szendvicsen szétszórt, fényes gyöngyök látványa, a kíváncsi szemek ragyogása mindennél fontosabb.
A gyöngyök készítésének lényege, hogy a dermedni készülő, sűrű folyadékot valamilyen cseppentésre alkalmas eszköz segítségével jéghideg olajba csöppentsük.
Pipetta, műanyag flakon, nyomózsák, kinek, melyik áll a legjobban a kezébe. Az olajhoz egy széles szájú befőttes üveg a legjobb választás, ebbe töltsünk 2 dl olajat, majd tegyük jó pár órára a fagyasztóba. Legye rajta fedő, nehogy kiboruljon az olaj! A jéghideg olaj a kulcsa a paradicsomgyöngyök létrejöttének!
Hozzávalók
- 1 dl tiszta paradicsomlé
- pár csöpp citromlé, só
- ½ csomag tortazselé por
- 2 dl olaj
Elkészítés
Az olajat legalább egy órára a fagyasztóba tesszük. A paradicsomlevet a citromlével, sóval és a tortazselé porral elkeverjük, a megadott ideig főzzük. A masszát pár perc pihentetés után a jéghideg olajba csöppentjük, elkeverjük, majd szűrőkanállal kiszedjük. Folyó víz alatt leöblítjük, majd behűtjük. Pár óra múlva lesz igazán élvezhető.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Tehetjük szendvicsre, salátába, főtt tojás tetejére, és minden olyan ételbe, amelyben a kaviárt el tudjuk képzelni. Sőt, még azon is túl! Csodásan feldobja a zöldséges ételeket, a tésztát, és a gyerekeket is elvarázsolja. A visszamaradt olajat többször is felhasználhatjuk, vagy leszűrve más ételhez adhatjuk.
Ajánljuk még: