Hentes tokány

Gasztro

Hentes tokány

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 6-8 szem savanyú uborka
  • 1 dl paradicsomlé
  • 50 dkg borjúlapocka
  • só, bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A füstölt szalonnát apróra felvágjuk, majd kevés olívaolajon kiolvasztjuk a zsírját. Ezután hozzáadjuk a tokányra, vagyis hosszúkásra vágott vöröshagymát. Ha a hagymából kifővő nedvesség elpárolgott, és már csak a zsiradék van alatta, akkor jöhet hozzá a szintén tokányra vágott lapocka.

Az egészet alaposan keverjük át, sózzuk meg ízlés szerint, hogy a hús így kiengedje a szaftját, és abban tudjon párolódni. Addig dinszteljük a húst, amíg minden darab kifehéredik. Mikor ez megtörtént, és már elegendő szaftot engedett, adunk hozzá 2-3 gerezd aprított fokhagymát, majd ízlés szerint borsot.

Öntünk hozzá egy kevés paradicsomlevet, majd lefedjük, és puhára pároljuk. Ha szükséges, akkor apránként pótoljuk a folyadékot.  

Közben csíkokra vágjuk a savanyú uborkát, majd a megfőtt húshoz adjuk. Összeforraljuk még rövid ideig az ételt, majd ízlés szerint választott körettel tálaljuk.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: