Házi joghurt, házi vaj – így készíts valódi tejtermékeket egyszerűen!

Gasztro

Házi joghurt, házi vaj – így készíts valódi tejtermékeket egyszerűen!

Talán többek jártak már úgy, hogy a boltban vásárolt sajt, túró, joghurt vagy vaj komoly csalódást okozott. Főleg az idősebb generációk tagjai érezhetik úgy, hogy az emlékeikben élő és vágyott ízek elvesztek a termékkínálat sűrűjében, és sosem sikerül átélni azt a gasztronómiai élményt, amit egy szép sárga vajdarab vagy egy rögös túró képe idéz fel bennünk. De a jó hír, hogy magunk is előteremthetjük ezeket a termékeket, és nem is olyan bonyolult, mint hinnénk!

A klasszikus aludttej házilag

Elkészítése rendkívül egyszerű: melegítsünk fel egy liter házi teljes tejet 25 fokra. Keverjünk hozzá egy deciliter tejfölt, és lefedve pihentessük szobahőmérsékleten, 16 órán keresztül. Amikor a tej megaludt, adagoljuk üvegekbe vagy poharakba, és fogyasztásig tároljuk a hűtőben!

Ízesíthetjük gyümölcsökkel és zöldségekkel is, és ha ásványvízzel hígítjuk, akkor egy frissítő szomjoltót nyerhetünk belőle. A tejcukor lebomlása miatt könnyen emészthető, érdemes megismerkednünk vele.

Így készül a házi gyümölcsjoghurt

Egy liter teljes tejet melegítsünk fel 90 fokra, és tartsuk ezen a hőmérsékleten tíz percig! Ezt követően hűtsük le 44 fokra, keverjünk hozzá egy deciliter natúr joghurtot, és érleljük 44 fokon 5 órán keresztül. Ezt megtehetjük a sütőben vagy vízfürdőben is. Ha szeretnénk egyszerűbb megoldást, akkor szobahőmérsékleten is próbálkozhatunk (21 fok), ez esetben azonban 18 óra érlelésre lesz szükség. A választott gyümölcsöt pépesítsük, egy kicsit melegítsük fel, és adjuk a joghurthoz. Adagoljuk poharakba, és fogyasztásig tároljuk a hűtőben!

Tovább olvasok

Kipróbálhatjuk a réteges változatot is, ilyenkor egy réteg natúr joghurtot és egy réteg gyümölcsöset öntünk a pohárba, a kívánt mennyiségben rétegezve. De ha maradt egy fél üveg lekvárunk a hűtőben, azt is érdemes felhasználnunk, a lekvár és natúr joghurt párosításából csodás ízek születhetnek. Az igazán ínyencek keverhetnek hozzá zabkekszet, zabpelyhet, pirított magvakat, chiamagot vagy étcsokidarabokat is. A lehetőségeknek csak a kreativitás szabhat határt.

Kefir házilag, kefirgombából

Mindösszesen két összetevőre van szükségünk: két liter teljes tejre és három evőkanál kefirkultúrára. A kultúra beszerezhető szakboltokban és rendelhető az internetről is – sok más izgalmas és hasznos házi sajtkészítéshez kapcsolódó kiegészítőhöz hasonlóan. Kefir készítéséhez melegítsük fel a tejet maximum 90 fokra, majd hűtsük vissza vízfürdőben 25 fokra. A kultúrát keverjük hozzá, majd szobahőmérsékleten érleljük egy napon át. Szűrjük le a kefirgombát, tisztítsuk meg vízzel, a kész kefirt pedig tároljuk hűtőszekrényben vagy fogyasszuk frissen. A megtisztított kefirgomba még többször felhasználható, alapesetben gyorsan szaporodik, így adhatunk belőle a barátoknak is, ha viszont szeretnénk „jegelni”, akkor keverjük tejbe, zárjuk egy üvegbe/dobozba és fagyasszuk le! A módszer garantáltan működik: van barátnőm, aki huszonéve házi kefirt reggelizik!

Vadnövényes házi túró

Házi túró készítéséhez két liter teljes tejre és fél deciliter íróra, aludttejre vagy starterkultúrára lesz szükségünk. A tejet melegítsük 90 fokra, tíz percig tartsuk ezen a hőfokon, majd hűtsük le 21 fokra! Keverjük az írót, aludttejet vagy starterkultúrát a lehűlt tejhez, és hagyjuk szobahőmérsékleten körülbelül 21 órát! Ezután az alvadékot kockázzuk fel, melegítsük 50 fokra, és tartsuk ezen a hőmérsékleten egy-másfél órán keresztül. Amikor ezzel elkészültünk, hűtsük vissza 23 fokra, és tegyük egy edény fölé helyezett szitára vagy vászonkendőre lecsöpögni.

Aprítsuk fel kedvenc vadnövényeinket: csalán, árvacsalán, kökény, som, csipkebogyó, kerek repkény, porcsin, pásztortáska – megannyi ízvilág, ami közül válogathatunk. Sózzuk, borsozzuk, és törjünk bele pár gerezd fokhagymát. Egy nekünk tetsző formába tegyük, és két óra hűtés, érlelés után már tálalhatjuk is. Pirítóssal, kétszersülttel egészen elképesztő kulináris élvezet lesz.

Friss sajt olajban

Két liter teljes tejet melegítsünk fel 34 fokig. Keverjünk hozzá egy deciliter írót, aludttejet vagy starterkultúrát, majd pihentessük fél órát. Négy csepp folyékony oltót hígítsunk fel egy deci vízzel, keverjük a tejhez és nagyjából egy órát hagyjuk alvadni. A megaludt tejet vágjuk két centis darabokra, és spatula segítségével kevergessük körülbelül húsz percig! Öntsük le a savót, az alvadékot tegyük lukacsos formába, és egyszer-egyszer megforgatva hagyjuk szikkadni fél napot (szobahőmérsékleten). Ha kész, tegyük egy órára tíz százalékos sóoldatba, majd hűtsük le!

Egy tiszta üveget töltsünk meg fűszerekkel és olajjal: legjobb az extra szűz olívaolaj, de a dióolajtól kezdve a mákolajon át a napraforgóig sok mindent használhatunk. Fűszernek kitűnő a rozmaring, zsálya, bazsalikom, oregánó, bors, chili, szurokfű, borsikafű, majoránna, petrezselyem, fokhagyma – persze nem egyszerre, hanem ízlés szerint kiválogatva! Tegyük bele a felkockázott sajtokat úgy, hogy a végén az olaj ellepje, érleljük hűtőben pár napig, amíg az aromák összeforrnak.

Vaj házilag

Egy liter tejszínből könnyedén készíthetünk házi vajat. Tejszínünk legyen 14 fokos, így verjük mindaddig, amíg a vajrögök el nem válnak az írótól. Az írót szűrjük le, tegyük hidegre! A vajat kétszer mossuk át hideg vízzel, majd a vajdarabokat gyúrjuk össze, hogy minden maradék víz távozzon belőle! Ha szeretnénk, formázzuk a kész vajat, majd tegyük a hűtőbe.

A tejtermékek otthoni elkészítése rendkívül izgalmas és kreatív feladat, érdemes lépésenként haladva belemerülni ebbe a lenyűgöző világba. Azoknak, akik még csak most ismerkednek a lehetőséggel, és szükségük van egy kis bátorításra, ajánlom Eva Schiefer és Eva-Maria Lipp Házi készítésű tejtermékek című könyvét. Ebben nemcsak színes receptek, hanem hasznos ötletek és praktikák is vannak jó számmal, a legegyszerűbb krémsajttól kezdve az izgalmas mozzarelláig vagy a virágos grill-fűszervajakig.

 

Már követem az oldalt

X