A galagonya sok-sok piros szeme mosolyog, aztán mintha rázná a nevetés: lombruhája csak úgy potyog a fűbe! A rajzos füvek közt lampionvirág meg holdviola díszlik, ők nem hajladoznak a füvek szél-ritmusára, csak száradó díszekkel ritmust zörgetnek hozzá. A nyírek csak forgatják leveleiket a szélben, mutogatják, milyen szép sárga színeket tudnak ők keverni, aztán, ha jön egy hideg reggel, még szinte ki se nyitják a szemüket, de huss, a lombruhát levetik magukról. Ott állnak, szinte meztelen, s ilyenkor kacagunk mind, olyannyira, hogy a többi tarka lomb is mind-mind az avarszőnyegre hintázik alá.
S miközben az erdő így játssza a kis őszi szín-házát, mi nemcsak a szemünkkel és a szívünkkel élvezhetjük a pompás és múlékony előadást, de meg is színesíthetjük a kirándulást az erdő adta őszi kincsek gyűjtögetésével:
tarka levelet, színes bogyókat, száraz, szép füveket, egy kis őszi életet vinni haza emlékbe. Az őszi kiránduláshoz remek őszi hátizsákba valókat kínálunk a legkedvesebb recepjeinkből.
Leveles-táskák
Hozzávalók
- 1 csomag fagyasztott leveles tészta
- 50 dkg káposzta
- só
- 1 evőkanál zsír
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- só, ízlés szerint köménymag
Káposztás táskák – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A káposztát nagy lyukú reszelőn reszeljük, besózzuk. Fél órán át állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. A felhevített zsírra dobjuk, kevés cukrot hintünk rá és szorgalmasan kevergetve megpirítjuk, kihűtjük. A leveles tésztát felengedjük, és 2-3 mm vastagra nyújtjuk. 12 db négyzetre vágjuk, minden tésztadarabkára teszünk két evőkanálnyi tölteléket. A tésztákat átlósan félbehajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk. Az így kapott csomagokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük. Durva sóval, esetleg köménnyel megszórjuk, és forró sütőbe toljuk. 220 fokon 10-12 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Ha kihűltek, csomagoljuk őket egyenként zsírpapírba, majd szalvétába.
A töltelék lehet ledarált gombapörkölt, darált húsból készült pörkölt is. A szaftját kevés zsemlemorzsával vagy zabpehellyel tudjuk „megfogni”, hogy ne csurogjon ki még véletlenül sem a tésztacsomagokból.
Fácánpástétom narancsos csokikenyérrel
Hozzávalók
- 50 dkg levesben főtt fácánhús
- 15 dkg zsír
- 15 dkg levesben főtt zöldség
- só, őrölt bors
- 3 db babérlevél
- 8-10 db borókabogyó
- néhány szál friss kakukkfű
- 1-1 evőkanál mustár és paprikakrém
Fácánpástétom narancsos csokikenyérrel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A levesben főtt húst kicsontozzuk, a zöldséggel együtt húsdarálón ledaráljuk (vagy aprítógéppel simára eldolgozzuk). Hozzáadjuk a zsírt, a mozsárban összetört fűszereket, a mustárral meg a paprikakrémmel pikánsra ízesítjük. Ha szükséges, megsózzuk, ha pedig túl keménynek bizonyulna, néhány kanálka húslevessel lazítjuk. Megfelelő méretű üvegekbe porciózzuk és behűtjük. A fűszeres fácánpástétomhoz tökéletes párosítás a kesernyés csokikenyér.
Narancsos csokikenyér
Hozzávalók
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 db tojás
- 5 dkg vaj
- 12 dkg liszt
- 1 narancs
- só,
- 1 kiskanál sütőpor
Elkészítés
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a puha vajat, az egész tojásokat. A narancs sárga héját lehámozzuk, a beléről a fehér hártyát eltávolítjuk. A sárga narancshéjat meg a narancs húsát egészen apró kockára vágjuk, és a kicsorgó lével együtt masszába keverjük. A liszttel, csipetnyi sóval meg a sütőporral összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, felszeletelve zsírpapírral bélelt dobozba csomagoljuk, így nem fog összetörni a hátizsákban.
Őszi piknik – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Diós birspite
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 40 dkg birsalma vagy birskörte
- 10 dkg gorombára vágott dió
- 20 dkg cukor
- 1 citrom
- 1 kiskanál fahéj
Diós birspite – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A sütőporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva, hűtőszekrényben legalább egy órán át pihentetjük. Ezalatt a birsalmát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Tűzálló tálba téve forró sütőben addig sütjük, amíg megpuhul. Cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, beleszórjuk a dió felét. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát. Egyenletesen elosztjuk rajta a birsalmás tölteléket és beborítjuk a maradék tésztával, dióval gazdagon megszórjuk. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, felszeleteljük, és dobozba csomagolva tesszük a hátizsákba.
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: