Hátizsákba valók az őszi kiránduláshoz

Gasztro

Hátizsákba valók az őszi kiránduláshoz

Úgy tűnik, végérvényesen beköszöntött az ősz. A bágyadt napsütésben aranyszínű falevelek táncolnak, mint édes angyalok. Az erdő jókedvében kicsinosítja magát, őszi maskarát ölt magára. Jókedvű móka ez, hiszen a sárga és a vörös. ezer színében pompázó leveleket csak odafércelik a jelmezhez, hogy amikor jön egy-egy hűvös fuvallat, tovaszálljon a széllel a levél. Kacag az erdő: a vadrózsa meg a kökény megcibálja a lányok ruháját, ilyenkor ők sikongatnak egy kicsit. A tölgyek kicsit komornak tettetik magukat: egy-egy őzbarna levelet dobnak csak az avarra, azt is olyan méltóságteljesen, hogy meg kell tapsolnunk minden produkciót. Itt az ideje az őszi pikniknek!

A galagonya sok-sok piros szeme mosolyog, aztán mintha rázná a nevetés: lombruhája csak úgy potyog a fűbe! A rajzos füvek közt lampionvirág meg holdviola díszlik, ők nem hajladoznak a füvek szél-ritmusára, csak száradó díszekkel ritmust zörgetnek hozzá. A nyírek csak forgatják leveleiket a szélben, mutogatják, milyen szép sárga színeket tudnak ők keverni, aztán, ha jön egy hideg reggel, még szinte ki se nyitják a szemüket, de huss, a lombruhát levetik magukról. Ott állnak, szinte meztelen, s ilyenkor kacagunk mind, olyannyira, hogy a többi tarka lomb is mind-mind az avarszőnyegre hintázik alá.

S miközben az erdő így játssza a kis őszi szín-házát, mi nemcsak a szemünkkel és a szívünkkel élvezhetjük a pompás és múlékony előadást, de meg is színesíthetjük a kirándulást az erdő adta őszi kincsek gyűjtögetésével:

tarka levelet, színes bogyókat, száraz, szép füveket, egy kis őszi életet vinni haza emlékbe. Az őszi kiránduláshoz remek őszi hátizsákba valókat kínálunk a legkedvesebb recepjeinkből.

Leveles-táskák

Hozzávalók

  • 1 csomag fagyasztott leveles tészta
  • 50 dkg káposzta
  • 1 evőkanál zsír
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • só, ízlés szerint köménymag

Káposztás táskák – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A káposztát nagy lyukú reszelőn reszeljük, besózzuk. Fél órán át állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. A felhevített zsírra dobjuk, kevés cukrot hintünk rá és szorgalmasan kevergetve megpirítjuk, kihűtjük. A leveles tésztát felengedjük, és 2-3 mm vastagra nyújtjuk. 12 db négyzetre vágjuk, minden tésztadarabkára teszünk két evőkanálnyi tölteléket. A tésztákat átlósan félbehajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk. Az így kapott csomagokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük. Durva sóval, esetleg köménnyel megszórjuk, és forró sütőbe toljuk. 220 fokon 10-12 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Ha kihűltek, csomagoljuk őket egyenként zsírpapírba, majd szalvétába.

A töltelék lehet ledarált gombapörkölt, darált húsból készült pörkölt is. A szaftját kevés zsemlemorzsával vagy zabpehellyel tudjuk „megfogni”, hogy ne csurogjon ki még véletlenül sem a tésztacsomagokból.

Fácánpástétom narancsos csokikenyérrel

Hozzávalók

  • 50 dkg levesben főtt fácánhús
  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg levesben főtt zöldség
  • só, őrölt bors
  • 3 db babérlevél
  • 8-10 db borókabogyó
  • néhány szál friss kakukkfű
  • 1-1 evőkanál mustár és paprikakrém

Fácánpástétom narancsos csokikenyérrel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A levesben főtt húst kicsontozzuk, a zöldséggel együtt húsdarálón ledaráljuk (vagy aprítógéppel simára eldolgozzuk). Hozzáadjuk a zsírt, a mozsárban összetört fűszereket, a mustárral meg a paprikakrémmel pikánsra ízesítjük. Ha szükséges, megsózzuk, ha pedig túl keménynek bizonyulna, néhány kanálka húslevessel lazítjuk. Megfelelő méretű üvegekbe porciózzuk és behűtjük. A fűszeres fácánpástétomhoz tökéletes párosítás a kesernyés csokikenyér.

Narancsos csokikenyér

Hozzávalók

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 1 narancs
  • só,
  • 1 kiskanál sütőpor

Elkészítés

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a puha vajat, az egész tojásokat. A narancs sárga héját lehámozzuk, a beléről a fehér hártyát eltávolítjuk. A sárga narancshéjat meg a narancs húsát egészen apró kockára vágjuk, és a kicsorgó lével együtt masszába keverjük. A liszttel, csipetnyi sóval meg a sütőporral összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, felszeletelve zsírpapírral bélelt dobozba csomagoljuk, így nem fog összetörni a hátizsákban.

Őszi piknik – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Diós birspite

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 40 dkg birsalma vagy birskörte
  • 10 dkg gorombára vágott dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 kiskanál fahéj

Diós birspite – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A sütőporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva, hűtőszekrényben legalább egy órán át pihentetjük. Ezalatt a birsalmát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Tűzálló tálba téve forró sütőben addig sütjük, amíg megpuhul. Cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, beleszórjuk a dió felét. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát. Egyenletesen elosztjuk rajta a birsalmás tölteléket és beborítjuk a maradék tésztával, dióval gazdagon megszórjuk. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, felszeleteljük, és dobozba csomagolva tesszük a hátizsákba.

Nyitókép: 123RF