Hajtogatott pogácsa

Gasztro

Hajtogatott pogácsa

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 kocka élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg zsír
  • 2 kk. só
  • 1,5 dl tej

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az élesztőt egy kis cukorral langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a zsírt, a feldarabolt hideg vajat, a 2 kávéskanál sót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem baj, ha maradnak benne vajdarabok, mert attól lesz jó leveles a tészta. Ha keménynek érezzük a masszát, önthetünk hozzá egy kis tejet. Ezután az egészet folpakba csomagolva, egy éjszakán át, hideg helyen pihentetjük.

Másnap alaposan belisztezett deszkára borítjuk, szép vékonyra kinyújtjuk, és a teljes felületét megkenjük lágy zsírral. Amikor ezzel megvagyunk, a tészta két szélét felülről és alulról középre hajtjuk, majd oldalról is behajtjuk középre a széleket. Ezután újra kinyújtjuk, majd újra hajtogatjuk. Végül kb. két cm vastagra kinyújtjuk, és a tetejét éles késsel bevagdossuk.

Közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A formát érdemes lisztbe mártani közben, hogy ne ragadjon rá a tészta. A pogácsákat egy kizsírozott, lisztezett tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük felvert tojással, majd egy pici olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon pirosra sütjük.

Fotó: Krisztics Barbara

 

Ajánljuk még:

Ételek, amiknek jól áll a majonéz: 8 fogást ajánlunk

A majonéz nem bonyolult alapanyag, de annál jobb: tojás és olaj adja az alapját, de ízesíthetjük citrommal, tárkonnyal, tormával és még annyi minden mással! Aztán finom falatokra tehetjük, hogy mesteri párosítások révén jobbnál jobb ízkombinációkat alkossunk!

 

Már követem az oldalt

X