Hajtogatott pogácsa

Gasztro

Hajtogatott pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 kocka élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg zsír
  • 2 kk. só
  • 1,5 dl tej

Elkészítés

Az élesztőt egy kis cukorral langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a zsírt, a feldarabolt hideg vajat, a 2 kávéskanál sót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem baj, ha maradnak benne vajdarabok, mert attól lesz jó leveles a tészta. Ha keménynek érezzük a masszát, önthetünk hozzá egy kis tejet. Ezután az egészet folpakba csomagolva, egy éjszakán át, hideg helyen pihentetjük.

Másnap alaposan belisztezett deszkára borítjuk, szép vékonyra kinyújtjuk, és a teljes felületét megkenjük lágy zsírral. Amikor ezzel megvagyunk, a tészta két szélét felülről és alulról középre hajtjuk, majd oldalról is behajtjuk középre a széleket. Ezután újra kinyújtjuk, majd újra hajtogatjuk. Végül kb. két cm vastagra kinyújtjuk, és a tetejét éles késsel bevagdossuk.

Közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A formát érdemes lisztbe mártani közben, hogy ne ragadjon rá a tészta. A pogácsákat egy kizsírozott, lisztezett tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük felvert tojással, majd egy pici olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.