Hozzávalók
- 20 dkg hajdina
- 25 dkg gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 20 dkg zeller
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 1 dl fehérbor
- 1-2 ek tejföl
- szárított vargánya
- babérlevél
- rozmaring
- bors, só
- főtt-füstölt tarja
- a felöntéshez zöldségalaplé (vagy víz)
Elkészítés
Kezdésnek beáztatjuk a szárított vargányát. Úgy számoljunk, hogy annak legalább egy órát érdemes ázni, mielőtt használni kezdjük!
Az étel elkészítéséhez a hajdinát a rizshez hasonlatos módon megpároljuk, egy fej vöröshagymával, babérlevéllel, rozmaringgal és sóval ízesítjük.
A másik fej vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske olajon megfuttatjuk. Míg pirul, a répát, zellert és petrezselyemgyökeret kis kockákra vágjuk, majd azokat is a hagymához adjuk. Gyors körbepirítás után egy pici alaplével megöntözzük a keveréket, majd roppanósra pároljuk. Ekkor felszeleteljük a gombát, és ezt is az alaphoz adjuk, majd annyi alaplével öntjük fel, ami épp ellepi, és 15-20 percig főzzük. Ha minden zöldség jó puha, sóval, borssal és a beáztatott vargányával ízesítjük. Amikor elfőtt a lábasból a lé, hozzáöntjük a bort, és jól kiforraljuk. Tálalás előtt, befejezésként 1-2 evőkanál tejölt keverünk bele, de már nem forraljuk nagyon.
A zöldséges gombakompótot a hajdinával tálaljuk. Önálló, húsmentes ételként is megállja a helyét, de jelen esetben főtt-füstölt tarjával kínáljuk. Ehhez a jó minőségű húst leszeleteljük, és egy lazább pecsenyelében serpenyőben visszamelegítünk.