Hajdinakása zöldséges gombakompóttal és főtt-füstölt tarjával

Gasztro

Hajdinakása zöldséges gombakompóttal és főtt-füstölt tarjával

Vega ételnek sem utolsó a hajdinakása sok zöldséggel, de ha egy szelet húst is adtok mellé, mennyei fogást tálalhattok!

Hozzávalók

  • 20 dkg hajdina
  • 25 dkg gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg zeller
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 dl fehérbor
  • 1-2 ek tejföl
  • szárított vargánya
  • babérlevél
  • rozmaring
  • bors, só
  • főtt-füstölt tarja
  • a felöntéshez zöldségalaplé (vagy víz)

Elkészítés

Kezdésnek beáztatjuk a szárított vargányát. Úgy számoljunk, hogy annak legalább egy órát érdemes ázni, mielőtt használni kezdjük!

Az étel elkészítéséhez a hajdinát a rizshez hasonlatos módon megpároljuk, egy fej vöröshagymával, babérlevéllel, rozmaringgal és sóval ízesítjük.

A másik fej vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske olajon megfuttatjuk. Míg pirul, a répát, zellert és petrezselyemgyökeret kis kockákra vágjuk, majd azokat is a hagymához adjuk. Gyors körbepirítás után egy pici alaplével megöntözzük a keveréket, majd roppanósra pároljuk. Ekkor felszeleteljük a gombát, és ezt is az alaphoz adjuk, majd annyi alaplével öntjük fel, ami épp ellepi, és 15-20 percig főzzük. Ha minden zöldség jó puha, sóval, borssal és a beáztatott vargányával ízesítjük. Amikor elfőtt a lábasból a lé, hozzáöntjük a bort, és jól kiforraljuk.  Tálalás előtt, befejezésként 1-2 evőkanál tejölt keverünk bele, de már nem forraljuk nagyon.

A zöldséges gombakompótot a hajdinával tálaljuk. Önálló, húsmentes ételként is megállja a helyét, de jelen esetben főtt-füstölt tarjával kínáljuk. Ehhez a jó minőségű húst leszeleteljük, és egy lazább pecsenyelében serpenyőben visszamelegítünk.