Édes, krémes gyümölcsrizs poharas változatban

Gasztro

Édes, krémes gyümölcsrizs poharas változatban

Gyümölcsrizs, ahogy Borbás Marcsi készíti

Hozzávalók

A gyümölcsös réteghez:

  • 3 kivi
  • 2 körte 
  • 1 citrom
  • vaníliás cukor

A rizses réteghez:

  • 15 dkg rizs
  • 1 dl víz
  • egy csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 3 dkg vaj
  • egy fél bio citrom héja
  • 1,5 dl tejszín

Elkészítés

A megmosott rizst feltesszük főni egy lábasban egy dl vízzel és egy csipet sóval. Fontos, hogy kerekszemű, szétfővő rizst használjunk, így lesz igazán krémes a végeredmény. Ha a rizs elfőtte a ráöntött vizet, öntsünk rá 3 dl tejet, és főzzük puhára. Fontos, hogy lágy, krémes állagú maradjon az elkészült tejberizs! Ha túlságosan sűrűre főne, öntsük hozzá még egy kis tejet. Ha megpuhult a rizs, ízesítjük a cukorral és a citromhéjjal. Ekkor a vajat is belekeverjük, és hagyjuk állni, amíg langyosra nem hűl. 

A behűtött tejszínből krémes, de nem túl kemény habot verünk. Amikor kihűlt a rizs, hozzákeverjük, de érdemes néhány kanálnyival félretenni a díszítéshez.

Amíg készül a tejberizs, a kivit és a körtét kockára vágjuk. A körtét kicsit megpároljuk egy kevés vaníliás cukorral és citromlével, a kivit nyersen hagyjuk.  

Ha mindkét réteg elkészült, rétegezzük pohárba a desszertet. Alulra kerüljön a krémes rizs, rá a gyümölcsök, majd ezt ismételjük addig, míg megtelik a pohár. A tetejére egy kis tejszínhabot teszünk.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: