Édes, krémes gyümölcsrizs poharas változatban
2024.08.05.
Gyümölcsrizs, ahogy Borbás Marcsi készíti
Hozzávalók
A gyümölcsös réteghez:
- 3 kivi
- 2 körte
- 1 citrom
- vaníliás cukor
A rizses réteghez:
- 15 dkg rizs
- 1 dl víz
- egy csipet só
- 3 dl tej
- 2 ek cukor
- 3 dkg vaj
- egy fél bio citrom héja
- 1,5 dl tejszín
Elkészítés
A megmosott rizst feltesszük főni egy lábasban egy dl vízzel és egy csipet sóval. Fontos, hogy kerekszemű, szétfővő rizst használjunk, így lesz igazán krémes a végeredmény. Ha a rizs elfőtte a ráöntött vizet, öntsünk rá 3 dl tejet, és főzzük puhára. Fontos, hogy lágy, krémes állagú maradjon az elkészült tejberizs! Ha túlságosan sűrűre főne, öntsük hozzá még egy kis tejet. Ha megpuhult a rizs, ízesítjük a cukorral és a citromhéjjal. Ekkor a vajat is belekeverjük, és hagyjuk állni, amíg langyosra nem hűl.
A behűtött tejszínből krémes, de nem túl kemény habot verünk. Amikor kihűlt a rizs, hozzákeverjük, de érdemes néhány kanálnyival félretenni a díszítéshez.
Amíg készül a tejberizs, a kivit és a körtét kockára vágjuk. A körtét kicsit megpároljuk egy kevés vaníliás cukorral és citromlével, a kivit nyersen hagyjuk.
Ha mindkét réteg elkészült, rétegezzük pohárba a desszertet. Alulra kerüljön a krémes rizs, rá a gyümölcsök, majd ezt ismételjük addig, míg megtelik a pohár. A tetejére egy kis tejszínhabot teszünk.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még:
Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.