A megmosott rizst feltesszük főni egy lábasban egy dl vízzel és egy csipet sóval. Fontos, hogy kerekszemű, szétfővő rizst használjunk, így lesz igazán krémes a végeredmény. Ha a rizs elfőtte a ráöntött vizet, öntsünk rá 3 dl tejet, és főzzük puhára. Fontos, hogy lágy, krémes állagú maradjon az elkészült tejberizs! Ha túlságosan sűrűre főne, öntsük hozzá még egy kis tejet. Ha megpuhult a rizs, ízesítjük a cukorral és a citromhéjjal. Ekkor a vajat is belekeverjük, és hagyjuk állni, amíg langyosra nem hűl.
Hirdetés
A behűtött tejszínből krémes, de nem túl kemény habot verünk. Amikor kihűlt a rizs, hozzákeverjük, de érdemes néhány kanálnyival félretenni a díszítéshez.
Amíg készül a tejberizs, a kivit és a körtét kockára vágjuk. A körtét kicsit megpároljuk egy kevés vaníliás cukorral és citromlével, a kivit nyersen hagyjuk.
Ha mindkét réteg elkészült, rétegezzük pohárba a desszertet. Alulra kerüljön a krémes rizs, rá a gyümölcsök, majd ezt ismételjük addig, míg megtelik a pohár. A tetejére egy kis tejszínhabot teszünk.
Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!