Gyömbéres pisztrángleves

Gasztro

Gyömbéres pisztrángleves

Szőcs Előd receptje

Hozzávalók

  • 4 pisztráng
  • 3 kis fej hagyma
  • 3 fehérrépa
  • 1 füstölt pisztráng csontja
  • 2 ek. olívaolaj
  • szerecsendióvirág
  • friss gyömbér
  • ½ citrom leve
  • bors

A rántáshoz:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. liszt
  • kb. 1,5 dl hideg víz

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A pisztrángokat lefilézzük, a csontokat feltesszük főni. A húst a bőrről is lefejtjük, az apró szálkákat pedig eltávolítjuk egy csipesz segítségével. A bőr is bekerül az alaplébe, illetve a füstölt pisztráng csontja. Körülbelül 15 percig főzzük így a levet.

Olívaolajon megfuttatjuk a hasábokra vágott hagymát, közben meg is sózzuk. A fehérrépát felkarikázzuk, és ezt is az edénybe rakjuk. Rövid ideig még dinszteljük, majd hozzáadjuk a szerecsendióvirágot. Ezután rászűrjük a zöldségekre az alaplevet.

Amíg fő, elkészítjük a rántást. A lisztet sárgára pirítjuk az olívaolajon, majd vízzel felengedjük, és simára kikeverjük. Ezt is a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, citrommal és a reszelt gyömbérrel. Végül a halszeleteket is belerakjuk, majd még egy-két percig főzzük.

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.