Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 kk só
- 0,5 dl olaj
A grízes töltelékhez:
- 1 l tej
- 2 dl gríz
- 1 rúd vanília
- 5-6 ek cukor
- 2 tojássárgája
- 2,5 dkg vaj
- csipet só
- 1 kk kardamom
- 1 szem narancs
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral, a kardamommal és a vaníliával felforraljuk, beleöntjük a grízt, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lágy, krém állagú grízt kell kapnunk. Ezután levesszük a tűzről, és belereszeljük a narancs héját. Hagyjuk kihűlni. Ha már nem olyan forró, hozzákeverünk 2,5 dkg vajat és 2 tojássárgáját.
A tésztához kevés langyos tejben elkeverjük a másfél evőkanálnyi cukrot és a 2,5 dkg élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután az átszitált szobahőmérsékletű finomlisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a tejfölben jól elkevert tojássárgáját, a habosra felfutott élesztőt, és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Amikor már elválik az edény falától a tészta, akkor beledagasztjuk az olajat is. Letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, majd mindkét darabot fél ujjnyi vastagra és szabályos négyzet alakúra nyújtjuk. Egyenként sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott-lisztezett tepsibe helyezzük a tésztákat, és vastagon megkenjük őket a grízkrémmel. Fontos, hogy a krémet is négyzet alakban vigyük fel, mégpedig úgy, hogy a tészta oldalainak közepére mutassanak a krémből formázott négyzet sarkai! Ezután a tészta négyzetek sarkait középre hajtjuk, mintha túrós batyut készítenénk, csak ezúttal jóval nagyobbat a szokásosnál.
15-20 perc kelesztés után, felvert tojással megkenjük mindkettő tetejét, megszórjuk vágott mandulával, és 180° C-on 30-40 perc alatt pirosra sütjük.