Gesztenyés keksztekercs

Gasztro

Gesztenyés keksztekercs

Keksztekercs: az igazi retró süti, amelyet nemcsak ünnepekre készíthetünk.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg háztartási keksz
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • ízlés szerint rum (vagy rumaroma)
  • 3 dl tej

A krémhez:

  • 12 dkg vaj
  • kevés rum vagy rumaroma
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • A tetejére 10 dkg olvasztott csokoládé

 

Elkészítés

Gyermekkorunk nagy kedvence volt, ám most is töretlen népszerűségnek örvend a keksztekercs. A legtöbben a kókuszos változatát készítik, de a gesztenyés verziót is megéri kipróbálni.

A keksztekercs tésztáját készítjük el elsőnek. Ehhez a háztartási kekszet ledaráljuk vagy egy mozsárban összetörjük. Egy nagy keverőtálba tesszük, adunk hozzá 20 dkg porcukrot és két evőkanál kakaóport. Aki nem szereti annyira édesen, az rakhat bele kevesebb cukrot is, hiszen a töltelék is édes lesz. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd egy kevés rumot (ha gyerekek is fogyasztják, akkor egy kevés rumaromát) öntünk hozzá, majd a tejet lassan adagolva begyúrjuk a tésztát. Egy se nem száraz, se nem folyós tésztát kell kapnunk. Ezt a masszát egy picit pihentethetjük, hogy jól összeálljon, és közben elkészíthetjük a tölteléket.

Ehhez olvasszuk fel a 12 dkg vajat. Mikor kihűlt, rakjuk egy tálba és adjunk hozzá 10 dkg porcukrot. Jól dolgozzuk át, és ha csomómentes, adjuk hozzá a 25 dkg szobahőmérsékletű gesztenyemasszát. Jól keverjük össze, és közben egy kevés rummal vagy rumaromával ízesítsük.

A tésztát helyezzük egy nyújtódeszkára és nyújtsuk ki szép egyenletesre. A krémmel kenjük be, majd óvatosan tekerjük fel, így megkapjuk a tekercsünket.

Aki szeretné, olvaszthat egy kevés csokoládét és azzal leöntheti a rudat. Hagyjuk pár órát dermedni a hűtőben és utána tálalhatjuk is.