Gesztenyefelfújt gluténmentesen

Gasztro

Gesztenyefelfújt gluténmentesen

Harrer-Abosi Beatrix receptje

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 120 g vaj
  • ½ cs vaníliás cukor
  • 1 ek rum
  • 60 g porcukor
  • 250 g gesztenyepüré
  • 60 g kristálycukor
  • A formák kenéséhez vaj és rizsliszt

Gyümölcsöntet:

  • 25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 ek keményítő
  • 1 bionarancs
  • téli fűszerek ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét krémes habbá verjük a cukorral. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ízesítjük vaníliás cukorral és egy pici rummal, majd beledolgozzuk a gesztenyemasszát is. Ezután a fehérje harmadával fellazítjuk a keveréket, majd a maradék habot is óvatosan beleforgatjuk. 

A felfújtformákat megkenjük vajjal és megszórjuk rizsliszttel. Ezután mindegyiket megtöltjük a gesztenyés tésztával. Ne rakjuk tele őket, mert meg fognak nőni. 175 fokos sütőben légkeverésen körülbelül 35 perc alatt készre sütjük őket. Akkor vannak készen, ha megemelkedtek, és a tetejük picit berepedezett. 

Az öntethez a gyümölcsöket feltesszük főni. Ízesítjük vaníliás cukorral, illetve téli fűszerekkel ízlés szerint. Reszelünk bele narancshéjat, és nyomunk bele egy kicsi narancslevet is. Rövid ideig főzzük, majd a keményítőt kikeverjük egy pici vízzel, és hozzáadjuk. Ha egyet forrt, el is zárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk langyosra hűlni. 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.