Hozzávalók
- 6 db tojás
- 120 g vaj
- ½ cs vaníliás cukor
- 1 ek rum
- 60 g porcukor
- 250 g gesztenyepüré
- 60 g kristálycukor
- A formák kenéséhez vaj és rizsliszt
Gyümölcsöntet:
- 25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 ek keményítő
- 1 bionarancs
- téli fűszerek ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét krémes habbá verjük a cukorral. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ízesítjük vaníliás cukorral és egy pici rummal, majd beledolgozzuk a gesztenyemasszát is. Ezután a fehérje harmadával fellazítjuk a keveréket, majd a maradék habot is óvatosan beleforgatjuk.
A felfújtformákat megkenjük vajjal és megszórjuk rizsliszttel. Ezután mindegyiket megtöltjük a gesztenyés tésztával. Ne rakjuk tele őket, mert meg fognak nőni. 175 fokos sütőben légkeverésen körülbelül 35 perc alatt készre sütjük őket. Akkor vannak készen, ha megemelkedtek, és a tetejük picit berepedezett.
Az öntethez a gyümölcsöket feltesszük főni. Ízesítjük vaníliás cukorral, illetve téli fűszerekkel ízlés szerint. Reszelünk bele narancshéjat, és nyomunk bele egy kicsi narancslevet is. Rövid ideig főzzük, majd a keményítőt kikeverjük egy pici vízzel, és hozzáadjuk. Ha egyet forrt, el is zárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk langyosra hűlni.
Ajánljuk még: