Gesztenyefelfújt gluténmentesen

Gasztro

Gesztenyefelfújt gluténmentesen

Harrer-Abosi Beatrix receptje

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 120 g vaj
  • ½ cs vaníliás cukor
  • 1 ek rum
  • 60 g porcukor
  • 250 g gesztenyepüré
  • 60 g kristálycukor
  • A formák kenéséhez vaj és rizsliszt

Gyümölcsöntet:

  • 25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 ek keményítő
  • 1 bionarancs
  • téli fűszerek ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét krémes habbá verjük a cukorral. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ízesítjük vaníliás cukorral és egy pici rummal, majd beledolgozzuk a gesztenyemasszát is. Ezután a fehérje harmadával fellazítjuk a keveréket, majd a maradék habot is óvatosan beleforgatjuk. 

A felfújtformákat megkenjük vajjal és megszórjuk rizsliszttel. Ezután mindegyiket megtöltjük a gesztenyés tésztával. Ne rakjuk tele őket, mert meg fognak nőni. 175 fokos sütőben légkeverésen körülbelül 35 perc alatt készre sütjük őket. Akkor vannak készen, ha megemelkedtek, és a tetejük picit berepedezett. 

Az öntethez a gyümölcsöket feltesszük főni. Ízesítjük vaníliás cukorral, illetve téli fűszerekkel ízlés szerint. Reszelünk bele narancshéjat, és nyomunk bele egy kicsi narancslevet is. Rövid ideig főzzük, majd a keményítőt kikeverjük egy pici vízzel, és hozzáadjuk. Ha egyet forrt, el is zárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk langyosra hűlni. 

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!