Fűszeres oldalas gombafőzelékkel

Gasztro

Fűszeres oldalas gombafőzelékkel

Ruprecht László receptje

Hozzávalók:

Fűszeres oldalas

  • 50 dkg oldalas
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • fokhagyma ízlés szerint

Alaplé:

  • ½ zellergumó
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 fej salottahagyma
  • babérlevél

Gombafőzelék:

  • 20 dkg shiitake
  • 10 dkg csiperke
  • 20 dkg laska
  • 2-3 db ördögszekérgomba
  • ½ szál póréhagyma
  • 8-10 dkg vaj
  • 2 szem burgonya
  • lestyán, zsálya
  • 1 szál újhagyma
  • 5 dkg kéksajt

Szósz:

  • 1 fej salottahagyma
  • 2 szem gomba
  • 2 ek vörösborecet
  • 2 ek alaplé
  • 2 ek gomba főzőlé
  • babér, kakukkfű

Elkészítés:

Elsőként a húst készítjük elő. Egy kevés olívaolajon körbepirítjuk a feldarabolt oldalast. Ezután átrakjuk egy kuktába, és hozzáadjuk a sót, a fűszereket és a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi pont ellepi, majd lezárjuk a kuktát, és miután fütyülni kezd, másfél órán át főzzük. Ezután lekapcsoljuk alatta a tüzet, és amikor már biztonságosan ki tudjuk nyitni a kuktát, csak akkor szedjük ki belőle a megpuhult oldalast.

A főzelékhez a gomba felét durvára felvágjuk.

A póréhagymát felvágjuk, és vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felvágott gombákat, és azokat is átforgatjuk a zsiradékon. Hozzáadjuk a felaprított burgonyát is, majd megsózzuk. Ízesítjük zsályával és lestyánnal, majd felöntjük vízzel, és lefedve puhára főzzük.

A maradék gombákat falatnyi darabokra vágjuk, megsózzuk, és felaprított lestyánt, újhagymát, illetve zsályát keverünk hozzá. Így hagyjuk állni, míg megfő a főzelék alapja. Ez azért fontos, hogy ez az adag gomba is finom, ízletes legyen, mert ezzel együtt már nem fogjuk túl sokáig főzni a főzelékünket.

Ha az alap megfőtt, minél kevesebb lével krémesre turmixoljunk. Adunk hozzá vajat, kéksajtot, és egy kevés zsályát és lestyánt is, hogy felfrissítsük az ízeket.

A lábasban maradt lébe beletesszük az előzőleg lesózott és fűszerekkel elkevert gombákat, és felforraljuk. Ha a gombák megfőttek, de még roppanósak, hozzájuk öntjük a leturmixolt, krémes alapot, egyet forralunk rajta, és el is készült a főzelékünk.

Közben a kuktából kiszedjük az elkészült oldalast. Egy serpenyőben pici olajon és vajon körbepirítjuk a húsokat. dobunk mellé egy gerezd fokhagymát, egy ág rozmaringot és kakukkfüvet.

A kuktában közben a húsalaplé is elkészült, amit eltehetünk adagonként lefagyasztva.

Ebből a léből szedünk ki 2 evőkanálnyit, amit a szószhoz fogunk használni. Elsőként a vörösborecetet önjük bele egy felforrósított edénybe. Ilyenkor intenzíven gőzölni kezd, ne hajoljunk fölé. Ízesítjük babérral és kakukkfűvel. Beledobjuk a felaprított salottahagymát és a két szem gombát, beleöntjük az alaplevet, valamint a gomba főzővizéből is teszünk hozzá. Ezután jól visszaforraljuk.

Ha mindennel elkészültünk, az oldalast a főzelékkel és a szósszal tálaljuk.

Ha hasonló, minden jóval megpakolt receptek érdekelnek, itt nézz még szét!

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.