Hozzávalók:
Fűszeres oldalas
- 50 dkg oldalas
- 2 ek olívaolaj
- 5 dkg vaj
- kakukkfű
- rozmaring
- fokhagyma ízlés szerint
Alaplé:
- ½ zellergumó
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 fej salottahagyma
- babérlevél
- só
Gombafőzelék:
- 20 dkg shiitake
- 10 dkg csiperke
- 20 dkg laska
- 2-3 db ördögszekérgomba
- ½ szál póréhagyma
- 8-10 dkg vaj
- 2 szem burgonya
- lestyán, zsálya
- 1 szál újhagyma
- 5 dkg kéksajt
Szósz:
- 1 fej salottahagyma
- 2 szem gomba
- 2 ek vörösborecet
- 2 ek alaplé
- 2 ek gomba főzőlé
- babér, kakukkfű
Elkészítés:
Elsőként a húst készítjük elő. Egy kevés olívaolajon körbepirítjuk a feldarabolt oldalast. Ezután átrakjuk egy kuktába, és hozzáadjuk a sót, a fűszereket és a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi pont ellepi, majd lezárjuk a kuktát, és miután fütyülni kezd, másfél órán át főzzük. Ezután lekapcsoljuk alatta a tüzet, és amikor már biztonságosan ki tudjuk nyitni a kuktát, csak akkor szedjük ki belőle a megpuhult oldalast.
A főzelékhez a gomba felét durvára felvágjuk.
A póréhagymát felvágjuk, és vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felvágott gombákat, és azokat is átforgatjuk a zsiradékon. Hozzáadjuk a felaprított burgonyát is, majd megsózzuk. Ízesítjük zsályával és lestyánnal, majd felöntjük vízzel, és lefedve puhára főzzük.
A maradék gombákat falatnyi darabokra vágjuk, megsózzuk, és felaprított lestyánt, újhagymát, illetve zsályát keverünk hozzá. Így hagyjuk állni, míg megfő a főzelék alapja. Ez azért fontos, hogy ez az adag gomba is finom, ízletes legyen, mert ezzel együtt már nem fogjuk túl sokáig főzni a főzelékünket.
Ha az alap megfőtt, minél kevesebb lével krémesre turmixoljunk. Adunk hozzá vajat, kéksajtot, és egy kevés zsályát és lestyánt is, hogy felfrissítsük az ízeket.
A lábasban maradt lébe beletesszük az előzőleg lesózott és fűszerekkel elkevert gombákat, és felforraljuk. Ha a gombák megfőttek, de még roppanósak, hozzájuk öntjük a leturmixolt, krémes alapot, egyet forralunk rajta, és el is készült a főzelékünk.
Közben a kuktából kiszedjük az elkészült oldalast. Egy serpenyőben pici olajon és vajon körbepirítjuk a húsokat. dobunk mellé egy gerezd fokhagymát, egy ág rozmaringot és kakukkfüvet.
A kuktában közben a húsalaplé is elkészült, amit eltehetünk adagonként lefagyasztva.
Ebből a léből szedünk ki 2 evőkanálnyit, amit a szószhoz fogunk használni. Elsőként a vörösborecetet önjük bele egy felforrósított edénybe. Ilyenkor intenzíven gőzölni kezd, ne hajoljunk fölé. Ízesítjük babérral és kakukkfűvel. Beledobjuk a felaprított salottahagymát és a két szem gombát, beleöntjük az alaplevet, valamint a gomba főzővizéből is teszünk hozzá. Ezután jól visszaforraljuk.
Ha mindennel elkészültünk, az oldalast a főzelékkel és a szósszal tálaljuk.
Ha hasonló, minden jóval megpakolt receptek érdekelnek, itt nézz még szét!
Ajánljuk még: