Hozzávalók
- 40 dkg aszalt füge vagy datolya
- 40 dkg sós mogyoró
- 1 kk. fahéj
- 1 csipetnyi szecsuáni bors
- 10 dkg szezámmag
- 10 dkg fehér csokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A fügét beáztatjuk, hogy megpuhuljon. A szezámmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A sós mogyorót késes aprítóba rakjuk, és zsemlemorzsa állagúra aprítjuk. A beáztatott fügét nagyobb darabokra vágjuk, majd krémesre aprítjuk szintén a késes aprítóban. Ezután összedolgozzuk a mogyoróval. Közben ízesítjük fahéjjal és szecsuáni borssal. Ha összeállt a massza, három részre osztjuk, és mindegyikből rudat sodrunk. Mindegyik rudat beleforgatjuk a pirított szezámmagba. Folpackba csomagoljuk őket, majd legalább 20 percre a hűtőbe rakjuk.
Ezután elővesszük, és az összes rúdon készítünk egy hosszanti mélyedést egy evőpálcika vagy vékonyabb fakanál segítségével. A csokoládékat gőz fölött felolvasztjuk. A fekete csokoládéból habzsák segítségével húzunk egy vastag csíkot, ami kitölti a rudakon készített mélyedést. Ezután a fehércsokoládéval keresztben rövid kis csíkokat húzunk az étcsokoládéra. Végül egy határozott mozdulattal meghúzzuk a csíkokat egy pálcikával. Öt percre hűtőbe rakjuk a desszertet, majd daraboljuk és tálaljuk.