Fehércsokis cukormentes torta

Gasztro

Fehércsokis cukormentes torta

Rumi Anita receptje, amit születésnapi tortapályázatunkra küldött be. 

Az édesség egy durum- és tökmaglisztes tésztával, cukormentes, kókusztejszínes fehércsokis krémmel töltött álomsütim.

Hozzávalók: 

2 db 3 tojásos tökmaglisztes piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál eritrit
  • 4 evőkanál tökmagliszt
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • 4 csipet só


1 db sima durumlisztes piskótához

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál eritrit
  • 3 evőkanál durumliszt
  • 2 csipet só


A krémhez:

  • 7 db tojássárgája
  • 7 evőkanál keményítő
  • 600 ml növényi tej
  • 1 vanília magja (vagy vaníliás xylit cukor) felfőzni, persze helyettesíthető 2 csomag vaníliás pudingporral is a tojás-keményítő kombó
  • 2 tábla cukormentes fehér csokoládé.
  • 200 ml kókusztejszín
  • 100 g vaj
  • kb. 150 g eritrit

Elkészítés:

 
A piskótát szokásos módon (a fehérjéket a sóval és az eritrittel kemény habbá verem, belekeverem a tojások sárgáját, a liszteket és a tökmagolajat) egy 25  cm-es tortaformában sütöm. Ebből az adagból 1 db piskótalap lesz, és ugyanilyen arányokkal még egy piskótát sütök.
 
Majd sütök harmadiknak egy sima, 3 tojásos piskótalapot. A 3 lapot úgy használom fel a tortához, hogy a két tökmagos legyen alul- felül és középen a sima lisztes.
 
 Rumi Anita
 

 

 
Nem tudom, eritrittel sütöttek-e már. Két dologra kell figyelni ilyenkor. Az egyik, hogy maximum 180-190 fokon kellene megsütni a lapokat, mert e fölötti hőfokon veszít az édesítő az erejéből. A másik, hogy kicsit szárítja a tésztát. Tehát egy kicsit törik a piskótalap kihűlve, de a krémmel töltve szépen fel fogja szívni a nedvességet. Ezért ettől nem kell megijedni. 
 
A krém elkészítése a következőképpen történik: 

A szokásos módon felfőzőm a tojást, a növényi tejet és a vaníliát. A 100g vajat kihabosítom a cukorhelyettesítővel. A fehér csokit 1 sor kivételével felolvasztom a kókusztejszínben.
Ha kihűlt a főzött krém, összekeverem mind a hármat.

Hűtőben hagyom egy órát állni, hogy a csoki visszakeményedjen. Újból habosítom és megtöltöm a három lapot, hogy a sima lisztes kerüljön középre. Bevonom a tortát kívülről is, az oldalát tökmagliszttel, a tetejére a maradék egy sor csokit ráreszelve díszítem.

Ha még intenzívebb fehér csokis ízt szeretnék elérni, akkor felolvasztok egy tábla fehér csokit kevés vajjal és azzal vonom be a torta tetejét.

Az egy.hu születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.