Epres-körtés tejpite

Gasztro

Epres-körtés tejpite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg liszt
  • 20 dkg eper
  • 2 db körte
  • 1 ek vaj 
Tovább olvasok

Elkészítés:

A tojást habosra felverjük 13 dkg cukorral. Hozzáöntjük a tejet, adunk hozzá egy csipet sót, majd a vaníliás cukrot és a lisztet is elkeverjük benne. Az epret és a körtét felvágjuk kisebb szeletekre. Egy sütőformát kikenünk vajjal, majd úgy tesszük bele a gyümölcsöket, hogy mindenhova jusson. Megszórjuk őket egy evőkanál cukorral is. Végül ráöntjük a tejes keveréket, majd 180 fokon sütjük 40-45 percig.

Így készíthetitek el:

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.