Empanadas kétféleképpen: a déliek kedvence!

Gasztro

Empanadas kétféleképpen: a déliek kedvence!

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók:

Tészta:

  • 700 g bl 55 liszt
  • 1 kk só
  • 1 kk bors
  • 300 g vaj
  • 360 g hideg víz

Burgonyás töltelék:

  • 5 szem burgonya
  • 5 dl tejszín
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • 15 dkg cheddar

Húsos töltelék

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 zellerszár
  • ½ kápia paprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 szem paradicsom
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk bors
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 db főtt tojás
  • 2 ek olívabogyó
  • Tabasco szósz ízlés szerint

A kenéshez 1 egész tojás

A szóráshoz szezámmag

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet alaposan elmorzsoljuk a vajjal, majd kidolgozzuk a sóval, a borssal és a hideg vízzel. Ezután becsomagoljuk, és hűtőben pihentetjük legalább 20-30 percet.

A burgonyás töltelékhez a krumplit meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk, majd egy lábosba rakjuk. Hozzáadjuk a felaprított újhagymát. A póréhagymát hosszában félbevágjuk, kimossuk belőle a homokot, majd félkarikára vágjuk, és a burgonyához tesszük. Ízesítjük sóval és rozmaringgal, fokhagymával, majd puhára főzzük. Ha megfőtt, kihűtjük, végül belereszeljük a sajtot. A burgonyát nem kell leszűrni, mert a tejszín jó sűrűre fog főni.

A húsos töltelékhez a hagymát elkezdjük dinsztelni, közben megsózzuk. Adunk hozzá felaprított zellerszárat és kápia paprikát is. Ha üveges a hagyma, akkor rátesszük a húst. Ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, római köménnyel, petrezselyemmel, majd a felaprított paradicsomot is rádobjuk. Adunk hozzá fűszerpaprikát, és készre pároljuk. Ezután keverjük hozzá az olajbogyót, a tabascót és a felaprított főtt tojást. Ezt a tölteléket is kihűtjük.

Ha a tészta megpihent és a töltelékek is kihűltek, akkor elkezdjük a formázást.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Ne legyen se túl vastag, se túl vékony. Ezután nagyobb köröket szaggatunk belőle. Erre megfelel egy tortakarika vagy egy nagyobb tejfölös vödör. A leeső részeket összegyúrjuk, és rövid pihentetés után újra ki lehet nyújtani.

A karikákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és töltés előtt 2-3 percre betesszük őket a hűtőbe.

Ezután a körök szélét lekenjük hideg vízzel. A tölteléket mindig a kör alsó felére halmozzuk, majd a felső felét ráhajtjuk. A szélét összedolgozzuk olyan módon, hogy sorban felhajtjuk picit a tésztát a hüvelykujjunkra. Így megfelelően le is zárjuk.

Végül lekenjük a töltött tésztákat  felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal is.

230 fokon pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.