Gasztro

Édes, hájas legenda: a sóskúti trubelka

Friss, hájas tésztából, fémrúdra tekerve sütött, illatos, édes, főzött, vaníliás krémmel töltött, porcukorral hintett sütemények versenyeztek egymással Sóskúton. Hogyan lett egy településnek ikonikus süteménye, és vajon van-e benne jövő – ennek jártam utána.

Kevés település mondhatja magáról, hogy van egy olyan étel, ami ott született, amit azóta is ott készítenek a legjobban. Ismerjük a karcagi birkapörköltet, a bajai halászlevet, a sóskúti trubelkáról azonban már jóval kevesebben hallottak.

Ezen a Pest vármegyei településen 2015 óta rendezik meg a Trubelka fesztivált februárban. Mivel ez egy hájas tésztából készült sütemény, ilyenkor van itt az ideje. Míg más településeken ilyenkor fánkot sütnek és disznótoros meg böllérfesztiválokon hódolnak a kulináris örömöknek, addig Sóskúton az erre vállalkozók trubelka-halmokat sütnek.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A trubelka szó maga trombitát, cső alakra formált dolgot jelent,

ami már egyben meg is jeleníti lelki szemeink előtt ezt az édességet. A XVIII. században ide települt szlovákok hozták magukkal hagyományaikat, amelyek keveredtek az itteniekkel. Az évek során így formálódtak az ízek, fonódtak egybe. A falusi sütő- és főzőasszonyok keze nyomán nem csak a hagyományos ételek kerültek ki rendre, hanem születtek újak is.

A sóskúti trubelka szülőanyjának Pátrovics Ágostonné Paulik Borbálát, Bábi nénit tartják, aki a környék elismert sütő- és főzőasszonya volt.

Nem csak helyben hívták lakodalomra, keresztelőre, halotti torra, hanem más településeken is értékelték tudományát. Olykor házhoz vitték neki az alapanyagot, hogy elkészítse a kívánt finomságokat – például a trubelkát.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Bábi néni trubelkája olyannyira népszerű lett, hogy receptje szárnyra kelt, és egy idő után szinte minden konyhában készült már ez ízletes, vaníliakrémmel töltött roló. A gondosan elkészített hájas tésztát csíkokra vágva, az e célt szolgáló fémrudakon sütötték meg, majd főzött vaníliakrémmel töltötték meg, és porcukrot szitáltak rá. Akinek nem volt fémrúdja, egykor kukoricaszárra tekerve sütötte.

„Nekem a trubelka sokkal több, mint egy sütemény. Maga a gyerekkor. Itt, Sóskúton, a történelmünk része. Amikor játszottunk és megéheztünk, valahol mindig volt trubelka, valahonnan mindig üzentek,

akárcsak a nagyanyám: gyerekek, kész a trubelka. És akkor szaladtunk máris” – emlékezett vissza a település polgármestere, Mészáros József.

Az idei Trubelka fesztiválra 18-an neveztek be, hogy megmérettessék sütőtudományukat. Ha azt gondolnánk, hogy a hagyományos süteménysütés valami múltbéli, nagymamás dolog, akkor nagyot tévedünk! Mert

a résztvevők között ugyan szép számmal akadtak nagymamák is, de volt, aki az unokájával együtt sütötte a süteményt.

Üdvözölhettünk fiatalokat is, lányokat és férfiakat, tehát nyugodt szívvel lehet mondani, hogy Sóskúton a hagyományt nem ápolják, hanem élővé tették, és a legjobb úton vannak affelé, hogy a trubelka tovább éljen az úja és új generációk asztalán, ott legyen a mai gyerekek íz- emlékeiben is. Ezen munkálkodik a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat is, akiknek tervük, hogy legyen egy olyan hely a faluban, ahol kézzelfoghatóvá teszik a tudás átadását, ahol avatott kezek segítenek abban a fiataloknak, hogy elsajátítsák a hagyományos ételek készítését, például a trubelkáét is – tudtuk meg a lelkes vezetőjüktől, Patocskai Nikolettől.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Most, hogy Újra illatoztak a trubelkák Sóskúton – Trubelky vôňali znovu v Šóškúte, a zsűrinek megint nehéz dolga volt eldönteni, vajon melyik a legszebb, legjobb, az eredeti recept szerinti legtökéletesebb trubelka.

A süteménybírálóknak a legavatottabbakat, egy gyakorlott trubelka-sütőt szemeltek ki, illetve olyan helyi- és környékbeli meghatározó személyeket, akik gyerekkoruk óta ismerik, eszik, rajongják, akik szigorú szemmel vizsgálták a trubelkákat. Kíváncsi voltam nagyon, mi mindent kell megfigyelni, milyen is az igazi, a szabályos, a hagyományos.

Először a külalak, azután pedig a belbecs került megmérettetésre. Megtudtam, hogy 4-5 tekerésnek kell lenni a tésztából, 2 cm szélességben.

Megvágják éles késsel, ha roppan a tészta, akkor jó. Ha rendes hájból készült, eleget pihent, rendesen összeért, akkor nem morzsálódik. A tökéletes sütés eredménye, ha nem nyers a tészta, nem égett az alja. Vannak, akik kisebbeket sütnek, mert azokat könnyebb tölteni. A krém állaga is nagyon fontos, nem lehet löttyedt, hanem feszes, krémes, kellemesen vaníliás. Nem lehet pudingból, ha pedig túl sárga, akkor színezéket sejtet. Lehet kicsi hurkatöltővel is megtölteni, vagy késsel kenni bele a krémet, fontos, hogy a krém teljesen kitöltse.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

A hosszú sorokban sorakozó trubelkák közül a gyakorlottak azonnal felismerik, melyik a tökéletes, én bármelyikbe azonnal beleharaptam volna. Természetesen erre is volt lehetőség, hiszen a bírálatot követő zenés-táncos műsor után, amikor táncra is perdült a falu apraja-nagyja, eredményt hirdettek, és azután már az ízlelésen volt a hangsúly, mert mindenki megkóstolhatta, bekebelezhetett egy egész trubelkát. A tészta roppant a szájban, a krém lágyan simogatta a nyelvet, összhangban volt az íz, és a textúra, gondoltam.

Amikor Bábi néni megalkotta, valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy a szakácsversenyek hivatalos bírálói miféle szempontokat tartanak szem előtt, hogy vannak például textúrák. Ő csak készített valami olyat, ami mutatós, és minden részletében finom.

Az idei győztes süteményt egy nagymama és gimnazista unokája, Bednarik Ani és Lena készítették együtt, ők kapták a vándorserleget az előző évi győztestől. Így lesz kerek a történet, élő a hagyomány. Szurkoljunk, hogy a sóskúti trubelkát hamarosan majd ugyanolyan népszerűség övezze, mint a legismertebb, tájjellegű ételeinket, mert a szándék és a tudás ott van, ott éltetik Sóskúton.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho   

A trubelka tehát gondosan gyúrt, csíkokra vágott hájas tészta, az e célt szolgáló fémrudakra csavarva, megsütve arany-ropogósra, főzött vaníliakrémmel megtöltve, porcukorral meghintve mennyei finomság. Íme a recept!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg háj
  • 40 dkg rétesliszt
  • 30 dkg sima liszt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2,5 dl hideg víz (vagy szódavíz)
  • csapott kávéskanál só
  • csapott kávéskanál cukor

A krémhez:

  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg rétesliszt
  • 3 tojás
  • 1 liter tej
  • 25 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho    

Elkészítés

Először 10 dkg réteslisztet 40 dkg hájjal összegyúrunk, négy felé osztjuk és félretesszük hideg helyre pihenni. A többi, 60 dkg lisztet 1 tojással, csapott kávéskanál sóval, csapott kávéskanál cukorral, 1 dl fehérborral, 2,5 dl szódavízzel és 2 evőkanál tejföllel összegyúrjuk rétestészta keménységűre és 4 részre osztjuk. 20 percen át a hűtőben pihentetjük.

A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és a lisztes hájat rákenjük. A tésztát felsodorjuk, majd újabb 20 percen át a hűtőben pihentetjük. Így járunk el a többi tésztával is. Azután a lisztes hájjal megkent tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, és hajtogatjuk: a kinyújtott tésztát balról középre, utána a jobb oldalt ráhajtjuk, majd fentről középre, azután alulról középre. Minden hajtás előtt a lisztet lesöpörjük a tésztáról. 20 percen át pihentetjük, majd újra nyújtjuk és hajtogatjuk. Még kétszer megismételjük, de már csak háromszorosan hajtjuk: balról középre, jobbról középre az előzőre, majd fentről le.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho    

Ezt követően a tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk, 28 cm hosszú, 2 cm széles csíkokra vágjuk. Feltekerjük a trubelka-formákra a tésztacsíkot úgy, hogy a szélei fedjék egymást, a sütéskor ne nyíljanak szét. A trombitácska vékonyabb részénél kezdjük a tekerést. A sütőtepsiben távolságot hagyva helyezzük el és 20 perc alatt aranysárgára sütjük, jó forró sütőben.

A krémhez a s tojássárgáját, 3 kanál cukorral, 15 dkg rétesliszttel, 1 liter tejjel állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. 25 dkg vajat kikeverünk 20 dkg porcukorral, 3 csomag vaníliás cukorral. Miután a tojásos krém kihűlt, a két krémet összekeverjük. A trubelkákat mindkét oldaláról megtöltjük, ügyelve arra, hogy a krém teljesen kitöltse a belsejét. A tetejét kissé megszórjuk porcukorral.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho