Édes, gyümölcsös barnarizs
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2025.01.14.
Tápanyagban gazdag, vitamindús reggeli étel, ám egy tartalmas leves után másik fogásként is tálalhatjuk. Csupa-csupa egészség és egy finom ízharmónia koncentrálódik ebben a zseniálisan egyszerű, gyümölcsös édességben. A barnarizst felhasználás előtt érdemes a babhoz hasonlóan beáztatni! A barnarizs a hántolt rizzsel ellentétben tartalmazza a vékony héjat, ami segíti a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidánsokban gazdag. Sok B- és E-vitamint tartalmaz, és emellett számottevő vasat is. Az egyik legkiegyensúlyozottabb gabonánk: tápláló, gyomorerősítő, íze semleges. Aszalt gyümölcsökkel pedig tökéletes téli étel reggel, délben, este.
Hozzávalók
- 12 dkg pohár barnarizs
- 4 dl víz
- 10 dkg aszalt szilva
- 2 alma vagy körte
- 4 evőkanál méz
Elkészítés
A barnarizst kimérjük, hozzáadjuk az aszalt szilvát, a mézet és vizet, majd néhány órán át állni hagyjuk. Azután a megtisztított, apró kockára vágott gyümölccsel együtt lassan főzni kezdjük. Olykor-olykor megkeverve, lassú tűzön 15-20 perc alatt elkészül.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Azon melegében is kínálhatjuk, télen jót tesz a gyomornak a meleg kásaétel, de hidegen is finom.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Télen a citrom fontos vitaminforrásunk, ezért nálunk sok citromos süti kerül az asztalra, valahogy a sárga és a savanyú olyan, mintha ragyogna a januári szürkeségbe. A citromtortán túl is van világ, íme, néhány a citromos finomságaink közül! Azt talán nem is kell jelezni, hogy mindenképpen biocitromokat használjunk hozzájuk!