Édes, gyümölcsös barnarizs

Gasztro

Édes, gyümölcsös barnarizs

Tápanyagban gazdag, vitamindús reggeli étel, ám egy tartalmas leves után másik fogásként is tálalhatjuk. Csupa-csupa egészség és egy finom ízharmónia koncentrálódik ebben a zseniálisan egyszerű, gyümölcsös édességben. A barnarizst felhasználás előtt érdemes a babhoz hasonlóan beáztatni! A barnarizs a hántolt rizzsel ellentétben tartalmazza a vékony héjat, ami segíti a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidánsokban gazdag. Sok B- és E-vitamint tartalmaz, és emellett számottevő vasat is. Az egyik legkiegyensúlyozottabb gabonánk: tápláló, gyomorerősítő, íze semleges. Aszalt gyümölcsökkel pedig tökéletes téli étel reggel, délben, este.

Hozzávalók

  • 12 dkg pohár barnarizs
  • 4 dl víz
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 2 alma vagy körte
  • 4 evőkanál méz

Elkészítés

A barnarizst kimérjük, hozzáadjuk az aszalt szilvát, a mézet és vizet, majd néhány órán át állni hagyjuk. Azután a megtisztított, apró kockára vágott gyümölccsel együtt lassan főzni kezdjük. Olykor-olykor megkeverve, lassú tűzön 15-20 perc alatt elkészül.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Azon melegében is kínálhatjuk, télen jót tesz a gyomornak a meleg kásaétel, de hidegen is finom.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

4 citromos sütemény, amivel feltöltheted a vitaminraktárakat

Télen a citrom fontos vitaminforrásunk, ezért nálunk sok citromos süti kerül az asztalra, valahogy a sárga és a savanyú olyan, mintha ragyogna a januári szürkeségbe. A citromtortán túl is van világ, íme, néhány a citromos finomságaink közül! Azt talán nem is kell jelezni, hogy mindenképpen biocitromokat használjunk hozzájuk!