Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- kb. 2 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojás
- reszelt citromhéj
A kenéshez
- 10 dkg puha vaj
- 2 ek cukor (ízlés szerint)
- vanília
- citromhéj
A locsoláshoz:
- 2 dl tejszín
- 1 ek porcukor
Elkészítés:
A lisztet a puha vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt 1,5 dl langyos tejben 1 ek cukorral felfuttatjuk. Ezután ezt is a liszthez adjuk. Közben hozzáadunk még egy dl tejet, egy csipet sót, és még egy egész tojást is.
Ha kidolgoztuk a tésztát, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
Ha megkelt, óvatosan átdolgozzuk, és kinyújtjuk egy lisztezett deszkán. A felületét megkenjük a cukorral, vaníliával és citromhéjjal kikevert vajjal. Ezután ügyesen feltekerjük, majd feldaraboljuk. Kb. 2 cm széles csigákat vágunk, majd egy kivajazott sütőedénybe tesszük őket egymás mellé. Amíg a sütőnk felmelegszik 180 fokra, addig hagyjuk még kelni. Ezután betesszük sülni. 20 perc múlva meglocsoljuk a tejszín felével, majd újabb 10 perc elteltével a maradék tejszínt is rálocsoljuk. Szép aranybarnára sütjük.
Ajánljuk még: