Darás pite
Hozzávalók:
- 20 dkg búzadara
- 5 dl tej
- 2 tojás
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- a tepsi kikenéséhez vaj és liszt
A töltelékhez:
- 15 dkg ribizlilekvár
- 5-6 evőkanál kekszmorzsa
A tetejére:
- 20 dkg friss vagy fagyasztott ribizli
- 2-3 evőkanál cukor
Elkészítés:
A búzadarát egy éjszakán át a tejben áztatjuk. Másnap az egész tojásokkal, a porcukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. Beleszórjuk a darált diót, a sütőport, összedolgozzuk és kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, félbevágjuk és kekszmorzsával dúsított lekvárral megtöltjük.
Felszeletelve, ízlés szerint porcukorral meghintve vagy „jeges” ribizlifürtökkel díszítve kínáljuk. Ez utóbbihoz a fürtöket kristálycukorba hempergetjük, a felesleges cukrot lerázogatjuk róla.
Sáfrányos daraszelet
Hozzávalók:
- 5 dkg lapka mandula
- 2 evőkanál mazsola
- 10 dkg vaj
- 1 g sáfrány
- 2 evőkanál tej
- 25 dkg búzadara
- 12 dkg cukor
Elkészítés:
A vajból egy evőkanálnyit egy serpenyőben felforrósítunk, és a mazsolát meg a mandulát szép aranybarnára pirítjuk benne. A sáfrányt a tejbe szórjuk. A többi vajon a búzadarát világosra pirítjuk: addig, amíg finom dióillatot nem áraszt. Lassú keverés mellett 3 dl forrásban lévő vízzel fölöntjük, a cukrot, a sáfrányos tejet belecsorgatjuk és szorgalmasan kevergetve, lassú tűzön 5-6 percig főzzük. A tűzről levéve a mazsolát és a mandulát is hozzáadjuk.
A masszát egy kivajazott tálcára simítjuk 2-3 cm vastagon és egy órán át hűlni hagyjuk. Vízbe mártott késsel háromszögletű darabokra szeljük és gyümölccsel vagy kompóttal tálaljuk.
Daramorzsóka aszaltgyümölcs-kompóttal
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- csipetnyi só
- 25 dkg búzadara
- 2 tojás
- 3 dkg cukor
- 10 dkg vaj
A kompóthoz:
- 20 dkg aszalt gyümölcs kedvünk szerint
- 2 dl félédes fehérbor
- fahéj, szegfűszeg
A tálaláshoz:
- porcukor
Elkészítés:
Az aszaltgyümölcs-kompótot érdemes előző nap elkészíteni. Ehhez a bort a kétszeresére hígítjuk, a fűszerekkel felforraljuk. Beletesszük az aszalt gyümölcsöket, és lefedve állni hagyjuk, hogy szépen kigömbölyödjenek.
A morzsókához a tejet picit megsózzuk, belekeverjük a búzadarát és legalább egy órán át duzzasztjuk. Azután a tojássárgákkal és a habbá vert tojásfehérjével összekeverjük. A vajat egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk. Beleöntjük a búzadarás masszát, és lefedve, lassú tűzön hagyjuk párolódni, pirulni. Ha már kezd megszilárdulni, cukorral megszórjuk és villával többször egymás után darabokra szaggatjuk, miközben tovább pirítjuk. Ha szép aranyszínű, ropogós, akkor a tűzről lehúzzuk, porcukorral meghintjük és az aszaltgyümölcs-kompóttal tálaljuk.
Darás metélt erdei gyümölcs öntettel
Hozzávalók:
- 40 dkg metélt tészta
- 5 dkg vaj
- 10 dkg búzadara
- só
A tálaláshoz:
- porcukor
- 30 dkg vegyes erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is)
- 3 evőkanál méz
Elkészítés:
A búzadarát a felolvasztott vajba szórjuk, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve halványbarnára pirítjuk. Másfél deciliter, forrásban lévő vízzel felengedjük. Ha újból felforrt, lefedjük és dagadni hagyjuk.
A metélt tésztát bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a darával elkeverjük, illetve kissé összepirítjuk. Porcukorral és erdei gyümölcsöntettel tálaljuk. Ez utóbbihoz a gyümölcs felét a mézzel összeturmixoljuk, a többi gyümölcsöt beledobáljuk, s külön tálkában kínáljuk a metélt mellé.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho