Gasztro

Dara vagy gríz, egyre megy – 4 sütemény grízből

A búzadara régebben a kamra elengedhetetlen tartozéka volt. Abból készült a tejbegríz, a napköziből jól ismert grízes tészta, a húslevesbe való daragaluska. Mára megkopott a fénye – lehet újra trendi? A pirított, sós dara egyes vidékeken köretként is megjelenik, máshol pedig pudingot készítenek belőle. Érdemes kipróbálni süteménybe is: négy receptet hoztunk, mert nagyon szeretjük az állagát.

Darás pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg búzadara
  • 5 dl tej
  • 2 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

A töltelékhez:

  • 15 dkg ribizlilekvár
  • 5-6 evőkanál kekszmorzsa

A tetejére:

  • 20 dkg friss vagy fagyasztott ribizli
  • 2-3 evőkanál cukor
buzadarabol-suti-grizes-suti-receptek
Tovább olvasok

Elkészítés:

A búzadarát egy éjszakán át a tejben áztatjuk. Másnap az egész tojásokkal, a porcukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. Beleszórjuk a darált diót, a sütőport, összedolgozzuk és kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, félbevágjuk és kekszmorzsával dúsított lekvárral megtöltjük.

Felszeletelve, ízlés szerint porcukorral meghintve vagy „jeges” ribizlifürtökkel díszítve kínáljuk. Ez utóbbihoz a fürtöket kristálycukorba hempergetjük, a felesleges cukrot lerázogatjuk róla.

Sáfrányos daraszelet

Hozzávalók:

  • 5 dkg lapka mandula
  • 2 evőkanál mazsola
  • 10 dkg vaj
  • 1 g sáfrány
  • 2 evőkanál tej
  • 25 dkg búzadara
  • 12 dkg cukor
buzadarabol-suti-grizes-suti-receptek

 

Elkészítés:

A vajból egy evőkanálnyit egy serpenyőben felforrósítunk, és a mazsolát meg a mandulát szép aranybarnára pirítjuk benne. A sáfrányt a tejbe szórjuk. A többi vajon a búzadarát világosra pirítjuk: addig, amíg finom dióillatot nem áraszt. Lassú keverés mellett 3 dl forrásban lévő vízzel fölöntjük, a cukrot, a sáfrányos tejet belecsorgatjuk és szorgalmasan kevergetve, lassú tűzön 5-6 percig főzzük. A tűzről levéve a mazsolát és a mandulát is hozzáadjuk.

A masszát egy kivajazott tálcára simítjuk 2-3 cm vastagon és egy órán át hűlni hagyjuk. Vízbe mártott késsel háromszögletű darabokra szeljük és gyümölccsel vagy kompóttal tálaljuk.

Daramorzsóka aszaltgyümölcs-kompóttal

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • csipetnyi só
  • 25 dkg búzadara
  • 2 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

A kompóthoz:

  • 20 dkg aszalt gyümölcs kedvünk szerint
  • 2 dl félédes fehérbor
  • fahéj, szegfűszeg

A tálaláshoz:

  • porcukor
buzadarabol-suti-grizes-suti-receptek

 

Elkészítés:

Az aszaltgyümölcs-kompótot érdemes előző nap elkészíteni. Ehhez a bort a kétszeresére hígítjuk, a fűszerekkel felforraljuk. Beletesszük az aszalt gyümölcsöket, és lefedve állni hagyjuk, hogy szépen kigömbölyödjenek. 

A morzsókához a tejet picit megsózzuk, belekeverjük a búzadarát és legalább egy órán át duzzasztjuk. Azután a tojássárgákkal és a habbá vert tojásfehérjével összekeverjük. A vajat egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk. Beleöntjük a búzadarás masszát, és lefedve, lassú tűzön hagyjuk párolódni, pirulni. Ha már kezd megszilárdulni, cukorral megszórjuk és villával többször egymás után darabokra szaggatjuk, miközben tovább pirítjuk. Ha szép aranyszínű, ropogós, akkor a tűzről lehúzzuk, porcukorral meghintjük és az aszaltgyümölcs-kompóttal tálaljuk.

Darás metélt erdei gyümölcs öntettel

Hozzávalók:

  • 40 dkg metélt tészta
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg búzadara

A tálaláshoz:

  • porcukor
  • 30 dkg vegyes erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is)
  • 3 evőkanál méz

Elkészítés:

A búzadarát a felolvasztott vajba szórjuk, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve halványbarnára pirítjuk. Másfél deciliter, forrásban lévő vízzel felengedjük. Ha újból felforrt, lefedjük és dagadni hagyjuk.

A metélt tésztát bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a darával elkeverjük, illetve kissé összepirítjuk. Porcukorral és erdei gyümölcsöntettel tálaljuk. Ez utóbbihoz a gyümölcs felét a mézzel összeturmixoljuk, a többi gyümölcsöt beledobáljuk, s külön tálkában kínáljuk a metélt mellé.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Manuka, a mézek királynője

Elsőre csak annyi tűnik fel, hogy szinte aranyárban mérik: egy kilogrammja akár százezer forint is lehet, és még így sem a legdrágább helyeken keresgéltünk. Egykor nem volt értékesebb egy csokor növénynél, ám amikor gyógyerejének legendái szárnyra kaptak, hirtelen luxuscikk vált belőle. Minek köszönheti megbecsültségét, és valóban tud-e annyit, amennyiért kínálják? A manukaméz varázserejéről….