Gasztro

Dara vagy gríz, egyre megy – 4 sütemény grízből

A búzadara régebben a kamra elengedhetetlen tartozéka volt. Abból készült a tejbegríz, a napköziből jól ismert grízes tészta, a húslevesbe való daragaluska. Mára megkopott a fénye – lehet újra trendi? A pirított, sós dara egyes vidékeken köretként is megjelenik, máshol pedig pudingot készítenek belőle. Érdemes kipróbálni süteménybe is: négy receptet hoztunk, mert nagyon szeretjük az állagát.

Darás pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg búzadara
  • 5 dl tej
  • 2 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

A töltelékhez:

  • 15 dkg ribizlilekvár
  • 5-6 evőkanál kekszmorzsa

A tetejére:

  • 20 dkg friss vagy fagyasztott ribizli
  • 2-3 evőkanál cukor
buzadarabol-suti-grizes-suti-receptek
Tovább olvasok

Elkészítés:

A búzadarát egy éjszakán át a tejben áztatjuk. Másnap az egész tojásokkal, a porcukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. Beleszórjuk a darált diót, a sütőport, összedolgozzuk és kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, félbevágjuk és kekszmorzsával dúsított lekvárral megtöltjük.

Felszeletelve, ízlés szerint porcukorral meghintve vagy „jeges” ribizlifürtökkel díszítve kínáljuk. Ez utóbbihoz a fürtöket kristálycukorba hempergetjük, a felesleges cukrot lerázogatjuk róla.

Sáfrányos daraszelet

Hozzávalók:

  • 5 dkg lapka mandula
  • 2 evőkanál mazsola
  • 10 dkg vaj
  • 1 g sáfrány
  • 2 evőkanál tej
  • 25 dkg búzadara
  • 12 dkg cukor
buzadarabol-suti-grizes-suti-receptek

 

Elkészítés:

A vajból egy evőkanálnyit egy serpenyőben felforrósítunk, és a mazsolát meg a mandulát szép aranybarnára pirítjuk benne. A sáfrányt a tejbe szórjuk. A többi vajon a búzadarát világosra pirítjuk: addig, amíg finom dióillatot nem áraszt. Lassú keverés mellett 3 dl forrásban lévő vízzel fölöntjük, a cukrot, a sáfrányos tejet belecsorgatjuk és szorgalmasan kevergetve, lassú tűzön 5-6 percig főzzük. A tűzről levéve a mazsolát és a mandulát is hozzáadjuk.

A masszát egy kivajazott tálcára simítjuk 2-3 cm vastagon és egy órán át hűlni hagyjuk. Vízbe mártott késsel háromszögletű darabokra szeljük és gyümölccsel vagy kompóttal tálaljuk.

Daramorzsóka aszaltgyümölcs-kompóttal

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • csipetnyi só
  • 25 dkg búzadara
  • 2 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

A kompóthoz:

  • 20 dkg aszalt gyümölcs kedvünk szerint
  • 2 dl félédes fehérbor
  • fahéj, szegfűszeg

A tálaláshoz:

  • porcukor
buzadarabol-suti-grizes-suti-receptek

 

Elkészítés:

Az aszaltgyümölcs-kompótot érdemes előző nap elkészíteni. Ehhez a bort a kétszeresére hígítjuk, a fűszerekkel felforraljuk. Beletesszük az aszalt gyümölcsöket, és lefedve állni hagyjuk, hogy szépen kigömbölyödjenek. 

A morzsókához a tejet picit megsózzuk, belekeverjük a búzadarát és legalább egy órán át duzzasztjuk. Azután a tojássárgákkal és a habbá vert tojásfehérjével összekeverjük. A vajat egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk. Beleöntjük a búzadarás masszát, és lefedve, lassú tűzön hagyjuk párolódni, pirulni. Ha már kezd megszilárdulni, cukorral megszórjuk és villával többször egymás után darabokra szaggatjuk, miközben tovább pirítjuk. Ha szép aranyszínű, ropogós, akkor a tűzről lehúzzuk, porcukorral meghintjük és az aszaltgyümölcs-kompóttal tálaljuk.

Darás metélt erdei gyümölcs öntettel

Hozzávalók:

  • 40 dkg metélt tészta
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg búzadara

A tálaláshoz:

  • porcukor
  • 30 dkg vegyes erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is)
  • 3 evőkanál méz

Elkészítés:

A búzadarát a felolvasztott vajba szórjuk, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve halványbarnára pirítjuk. Másfél deciliter, forrásban lévő vízzel felengedjük. Ha újból felforrt, lefedjük és dagadni hagyjuk.

A metélt tésztát bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a darával elkeverjük, illetve kissé összepirítjuk. Porcukorral és erdei gyümölcsöntettel tálaljuk. Ez utóbbihoz a gyümölcs felét a mézzel összeturmixoljuk, a többi gyümölcsöt beledobáljuk, s külön tálkában kínáljuk a metélt mellé.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.