Csokoládés sajttorta

Gasztro

Csokoládés sajttorta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • ½ citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 ek keményítő
  • 40 dkg natúr krémsajt
  • 2 ek vanília aroma
  • 3 ek natúr kakaópor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tészta elkészítésével kezdjük a munkát. Ehhez a lisztet a vajjal, a cukorral és a citrom héjával jól összedolgozzuk, majd minimum egy órát pihentetjük. Ezután egyenletesen belesimogatjuk, belenyomkodjuk egy kivajazott tortaformába, és villával megszurkáljuk. Érdemes kicsi peremet is készíteni neki, így lesz majd szép a szeletekre vágott torta. Ha kész a formázás, 180 fokon 20 percig elősütjük a tésztát.

Ez idő alatt a tojásokat a cukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és a krémsajtot, majd a krémet kétfelé választjuk. Az egyik részhez vaníliaromát, a másikhoz rumot és kakaóport adunk.

Ha letelt a húsz perc, vegyük ki a tésztát a sütőből, és várjuk, amíg (lehetőleg) teljesen (de minimum langyosra) hűl. Erre azért van szükség, hogy ne rántsa össze a krémet a hő.

Amikor jó hőmérsékletű a tészta, a krémeket ráhalmozzuk, és finom mozdulatokkal kicsit összekeverjük. Így lesz szép márványozott hatása a kész süteménynek. 

Amint a krém is készen van, előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig, majd 150 fokon 35 percig sütjük a tortát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e.

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!