Csokoládés mogyorókrém házilag

Gasztro

Csokoládés mogyorókrém házilag

Csupa természetes alapanyagból!

Hozzávalók

  • 1 kg törökmogyoró
  • 10-12 ek mogyoróolaj
  • 4 csipet só
  • 4 ek porcukor
  • 13 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 kg tejcsokoládé
  • 1 kg étcsokoládé

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A mogyorót sütőlapra tesszük, és kb. 10 percig pirítjuk, amíg a külső héja kezd megfeketedni és a mogyorószemek megpörkölődnek. Amikor már érezzük az illatát, akkor jó. Kivesszük, majd konyharuhával ledörzsöljük a barna héját. Ha kicsit marad rajta, nem baj, attól még nagyon finom lesz.

A mogyorót késes robotgépben vagy turmixban lágy vaj állagúra őröljük. Hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a kakaót, és az olajat, és további 2-3 percig járatjuk a gépet, hogy a mogyoró tovább finomodjon, és a cukor teljesen feloldódjon.

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, és a mogyorós keverékhez adjuk. A géppel alaposan összedolgozzuk. Végül üvegekbe töltjük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Kicsit besűrűsödik, de nem szabad hűteni, mert akkor teljesen megkeményedik és élvezhetetlen lesz.

Tökéletes süteményekhez, buktákhoz – de csak úgy, magában is!

Ajánljuk még:

Elvesznél-e a szüreten? Ismered-e az eszközöket és a szüreti kifejezéseket?

Egyik legkedvesebb őszi munkánk a szüret, melyet nagyobb szőlőültetvényeken már modern eszközökkel bonyolítanak, de a kisebb gazdaságokban még mindig él a manufakturális szőlőszedés és borkészítés hagyománya. Eleink természetesen csakis kézzel szedték a szőlőt és saját maguk által készített eszközökkel dolgozták fel. Sok ilyen eszköz és hajdani szüreti kifejezés feledésbe merült már: ezeket elevenítjük fel egy kvíz erejéig. Derítsd ki, mennyire lennél hasznos munkaerő egy száz évvel ezelőtti szüreten! Értenéd a kifejezéseket, felismernéd a munkaeszközöket hajdani nevük alapján? Kvízezz!