Kelt tésztás klasszikus: a legjobb bukta

Gasztro

Kelt tésztás klasszikus: a legjobb bukta

Borbás Marcsi receptje

Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 0,2 dl olaj

A töltelékhez:

  • meggylekvár

Túrós:

  • 1/2 kg rögös túró
  • 2 egész tojás
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 citrom héja
  • 1 vaníliarúd
  • 10 dkg mazsola

 

Tovább olvasok

 

 
Krisztics Barbara

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben egy kanálnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet alaposan elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgáját, a felfutott élesztőt, majd a tejet is adagolni kezdjük a készülő tésztához. Ha már szép sima, hozzádagasztjuk az olajat. Ezután letakarjuk, majd langyos helyen egy órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, négy részre osztjuk, és minden részből szép bucit formázunk. Egyenként nagyjából 1/2 centiméter vékonyságúra nyújtjuk őket, majd kb. 7x7 centiméteres négyszögeket vágunk belőlük. Az egyik feléből meggyes, a másik feléből túrós buktákat készítünk. A meggyes buktákat feltekerjük, és szorosan egymás mellé tesszük egy kivajazott tepsibe. Így nagyon szép formájuk lesz. A túrósak négy sarkát középre hajtjuk és összecsippentjük, majd úgy rakjuk be őket a tepsibe, hogy ne nőjenek össze.

További 15 percig szobahőmérsékleten kelesztjük a buktákat. Ha már szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük felvert tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük őket, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

Tipp: a tészta könnyebben megkel, ha minden alapanyagunk szobahőmérsékletű. Azzal is könnyíthetjük a folyamatot, ha frissen átszitált lisztet használunk. A tojásfehérje keményíti a tészta állagát, ezért azt hagyjuk ki belőle.

Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról a húsvét csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!

Ajánljuk még:

Füge csatni ajándékba

Az idei bőséges fügetermésből bőven jutott az aszalóba. Télidőn e szaftos, édes gyümölcs nem csupán kiváló csemege magában, de gazdagítja a gyümölcskenyeret, kerül a diós bejglibe, és készülhet ajándékba isteni füge csatni. Húsok, sajtok mellé tökéletes, és nem igényel plusz cukrot sem!