Hozzávalók
- 2-3 db csillagtök
- 2 ek. vaj
- 2 marék zsemlemorzsa
- 2 dkg vaj
- 5 dkg parmezán
- 2 dl tejföl
- só
Mártás:
- 5 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- 2 dl zsíros tej
- 2 dl tejszín
- só
- bors
- szerecsendió
- 2 tojássárgája
- 5 dkg hegyi sajt
Elkészítés
A csillagtököket gondosan meghámozzuk, a belsejüket kanállal kivájjuk, a maradékot felszeleteljük. Egy nagyobb fazékban sós vizet forralunk, és rövid ideig, 4-5 percig blansírozzuk a szeleteket. Végül kiszedjük a tökdarabokat az edényből, és alaposan lecsepegtetjük őket.
Ezután elkészítjük a mártást. A vajat felmelegítjük, és szalmasárgára pirítjuk benne a lisztet, majd felöntjük a tej és a tejszín keverékével. Egy kézi habverő segítségével simára keverjük, végig arra figyelve, hogy ne legyen csomós a mártásunk. Mivel még sütni is fogjuk, nem kell nagyon sűrűre beforralni, de fontos, hogy egynemű és selymes legyen. Sóval, frissen őrölt borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. A tűzről levéve folyamatos és erős keverés mellett hozzáadunk két tojássárgáját. Ettől még krémesebb lesz az állaga és halványsárga színt kap a mártásunk. Belereszelünk egy adag hegyi sajtot is.
Amint elkészült a besamel mártás, egy lapos, tűzálló edényt kikenünk vajjal, és megszórjuk pirított zsemlemorzsával. Ráhelyezzük a csillagtök szeleteket, ráöntjük a mártást. A tepsit néhányszor az asztalhoz ütögetjük, hogy a mártás jól befolyjon a tökszeletek közé. A tetejét megszórjuk a maradék vajban enyhén megpirított zsemlemorzsával, teszünk rá egy-két kanálnyi tejfölt, és megszórjuk reszelt sajttal. Érdemes mindenképpen valamilyen karakteres ízű sajtot választani, hiszen a csillagtöknek nincs erős aromája. Ha végeztünk az összeállítással, 185 fokos sütőben pirosra sütjük.