Hozzávalók
- 2 maréknyi csalán zsengéje
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 ek olaj
- 2-3 ek almaecet
- csipetnyi só
- csipetnyi bors
A fátyolgaluskához:
- 1 tojás
- 1 ek 20%-os tejföl
- 2 ek liszt
- 2 ek búzadara
- csipetnyi só
A habaráshoz:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek tejföl
Tálaláshoz:
- 1 kk tejföl
Elkészítés
Először a fátyolgaluskát készítjük el, hogy legyen ideje kidegedni. Egy tojást felverünk, megsózzuk, hozzáadjuk az egy kanálnyi tejfölt, jól összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a lisztet és a búzadarát, és hagyjuk állni.
A csalánnak a zsengéjét szedjük, ha már nagyobbra nőtt, csak a csalánvégeket csipegetjük le. Jól átválogatjuk, alaposan, több lében is megmossuk, majd fövő vízben 10 percig forrázzuk, és leszűrjük. Amíg lecsöpög, megpucoljuk a fokhagymát.
![](/data/articles/114/1147/article-114722/Csalanleves_fatyolgaluskaval_2_fit_1060x10000.jpg?key=4ffccf8d7b1d952c1d36a7f03e1704b8)
Az egyik gerezd fokhagymát megaprózzuk, és az olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a csalánt és együtt fonnyasztjuk. Felöntjük másfél liternyi hideg vízzel, picit sózzuk, borsozzuk, és nem várjuk meg, hogy felforrjon, hanem a hideg levesbe szaggatjuk bele a galuskát. Mikor felforr, hozzáadjuk az ecetet, és engedjük forrni egy keveset. Félrehúzzuk, és elkészítjük a habarást.
A másik gerezd fokhagymát fokhagymanyomóval pépesítjük, hozzáadjuk a kanálnyi tejfölt, és jól összedolgozzuk, majd hőegyenlítéssel beleforgatjuk a levesbe.
![](/data/articles/114/1147/article-114722/Csalanleves_fatyolgaluskaval_4_fit_1060x10000.jpg?key=6935c76c804bd2e0af6e3f8f16648361)
Tálaláskor egy kiskanálnyi tejföllel ízesítjük.
Amilyen egyszerű, éppen olyan finom.
Ajánljuk még: