Csalánleves fátyolgaluskával

Gasztro

Csalánleves fátyolgaluskával

Szilveszter Margit receptje

Hozzávalók

  • 2 maréknyi csalán zsengéje
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 ek olaj
  • 2-3 ek almaecet
  • csipetnyi só
  • csipetnyi bors

A fátyolgaluskához:

  • 1 tojás
  • 1 ek 20%-os tejföl
  • 2 ek liszt
  • 2 ek búzadara
  • csipetnyi só

A habaráshoz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek tejföl

Tálaláshoz:

  • 1 kk tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Először a fátyolgaluskát készítjük el, hogy legyen ideje kidegedni. Egy tojást felverünk, megsózzuk, hozzáadjuk az egy kanálnyi tejfölt, jól összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a lisztet és a búzadarát, és hagyjuk állni.

A csalánnak a zsengéjét szedjük, ha már nagyobbra nőtt, csak a csalánvégeket csipegetjük le. Jól átválogatjuk, alaposan, több lében is megmossuk, majd fövő vízben 10 percig forrázzuk, és leszűrjük. Amíg lecsöpög, megpucoljuk a fokhagymát.

 

Az egyik gerezd fokhagymát megaprózzuk, és az olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a csalánt és együtt fonnyasztjuk. Felöntjük másfél liternyi hideg vízzel, picit sózzuk, borsozzuk, és nem várjuk meg, hogy felforrjon, hanem a hideg levesbe szaggatjuk bele a galuskát. Mikor felforr, hozzáadjuk az ecetet, és engedjük forrni egy keveset. Félrehúzzuk, és elkészítjük a habarást.

A másik gerezd fokhagymát fokhagymanyomóval pépesítjük, hozzáadjuk a kanálnyi tejfölt, és jól összedolgozzuk, majd hőegyenlítéssel beleforgatjuk a levesbe.

 

Tálaláskor egy kiskanálnyi tejföllel ízesítjük.

Amilyen egyszerű, éppen olyan finom.

Ajánljuk még:

Magyarország András-naptól vízkeresztig is nagyon finom – Borbás Marcsival új könyvéről beszélgettünk

Folytatódik a népszerű Magyarország finom sorozat: András-naptól vízkeresztig című új könyvében Borbás Marcsi ezúttal nem egy tájegység ételeit gyűjtötte össze, hanem a magyar nyelvterület azon hagyományos fogásait, amelyeket az év legbőségesebb – a befejezett terménybetakarítás, a forrásban lévő újbor és a disznóvágások – időszakában készítettek eleink és készítünk ma is. Ezeknek az ünnepi és hétköznapi recepteknek a nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy nemcsak az évforduló ünnepi időszakában készíthetjük el őket, hanem egész évben részét képezhetik a családi menütervnek. Az András-naptól vízkeresztig karácsonyi ajándéknak is remek választás. A könyv keletkezéséről és a kapcsolódó hagyományokhoz való személyes kötődéséről Borbás Marcsival beszélgettünk.