Hozzávalók
- 10 szelet fehérpecsenye
- 1 evőkanál mangalicazsír
- 2 fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 2 kanál liszt
- 2 evőkanál mustár
- egy kis pohár tejföl
- só
- őrölt feketebors
- kakukkfű
A szalvétagombóchoz:
- 6 db zsemle
- 2 db nagyobb tojás, vagy 3 kisebb
- 2 dl langyos tej
- só
- bors
- petrezselyemzöld
Elkészítés
A hússzeletek egyik felét meghintjük sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd egy tálban egymásra helyezzük őket úgy, hogy a szeletek közé pár levél kakukkfüvet teszünk (vagy a szárított változattal enyhén megszórjuk) és egy napig így hűtőszekrényben érleljük.
A finomra vágott hagymát zsiradékban megdinszteljük, beletesszük a hússzeleteket, annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha nagyon elfőné a levét főzés közben, akkor azt szükség szerint pótoljuk. Miután a hús megpuhult, levesszük a tűzről. A lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a mustárt és a húshoz keverjük, majd addig főzzük, amíg sűrű szaftja nem lesz.
Amíg a hús fő, elkészítjük a szalvétagombócot. A zsömléket kockákra vágjuk és a sütőben picit megpirítjuk. Éppen csak annyira, hogy egy kis színt kapjanak. Ezután egy tálba szórjuk és ráöntjük a langyos tejet. Lehetséges, hogy kell még tejet hozzáadni, de nem szabad agyonáztatni a zsömlekockákat, hogy jól formázható állagú legyen. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, hozzáadjuk a tojásokat és jól összedolgozzuk a masszát.
Ha nagyon ragad, keverjünk hozzá egy kis zsemlemorzsát. Egy tiszta konyharuha vagy textilszalvéta közepét, amit nem öblítővel mostunk, megvajazzuk, a massza felét henger alakúra formázzuk és a textil közepére fektetjük, majd szorosan feltekerjük. A két végén, pont a masszánál, spárgával megkötözzük és forrásban lévő vízben 25-30 percet főzzük. Miután kivettük a vízből és kihűlt, 1 centis karikákra vágjuk és a hús mellé, köretként tálaljuk.