Csákvári mustáros-tejfölös szelet szalvétagombóccal

Gasztro

Csákvári mustáros-tejfölös szelet szalvétagombóccal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 10 szelet fehérpecsenye
  • 1 evőkanál mangalicazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 kanál liszt
  • 2 evőkanál mustár
  • egy kis pohár tejföl
  • őrölt feketebors
  • kakukkfű

A szalvétagombóchoz:

  • 6 db zsemle
  • 2 db nagyobb tojás, vagy 3 kisebb
  • 2 dl langyos tej
  • bors
  • petrezselyemzöld

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A hússzeletek egyik felét meghintjük sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd egy tálban egymásra helyezzük őket úgy, hogy a szeletek közé pár levél kakukkfüvet teszünk (vagy a szárított változattal enyhén megszórjuk) és egy napig így hűtőszekrényben érleljük.

A finomra vágott hagymát zsiradékban megdinszteljük, beletesszük a hússzeleteket, annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha nagyon elfőné a levét főzés közben, akkor azt szükség szerint pótoljuk. Miután a hús megpuhult, levesszük a tűzről. A lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a mustárt és a húshoz keverjük, majd addig főzzük, amíg sűrű szaftja nem lesz.

Amíg a hús fő, elkészítjük a szalvétagombócot. A zsömléket kockákra vágjuk és a sütőben picit megpirítjuk. Éppen csak annyira, hogy egy kis színt kapjanak. Ezután egy tálba szórjuk és ráöntjük a langyos tejet. Lehetséges, hogy kell még tejet hozzáadni, de nem szabad agyonáztatni a zsömlekockákat, hogy jól formázható állagú legyen. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, hozzáadjuk a tojásokat és jól összedolgozzuk a masszát.

Ha nagyon ragad, keverjünk hozzá egy kis zsemlemorzsát. Egy tiszta konyharuha vagy textilszalvéta közepét, amit nem öblítővel mostunk, megvajazzuk, a massza felét henger alakúra formázzuk és a textil közepére fektetjük, majd szorosan feltekerjük. A két végén, pont a masszánál, spárgával megkötözzük és forrásban lévő vízben 25-30 percet főzzük. Miután kivettük a vízből és kihűlt, 1 centis karikákra vágjuk és a hús mellé, köretként tálaljuk.

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!