Gasztro

Citromos csirkeleves, ahogy a görögök is készítik

Ha csirkehúsból szeretnénk levest főzni, legtöbben a húslevest választjuk, pedig felsorolni is nehéz lenne hányféleképpen elkészíthetnénk. Talán Görögországban a csirkeleves örvend olyan népszerűségnek, mint a mi hagyományos hétvégi fogásunk. Nagy előnye a mi húslevesünkkel szemben, hogy nem kell órákon át főzni. 

Hozzávalók

  • 1 konyhakész, tanyasi csirke (vagy 2 filézett csirkemell és 4 filézett csirkecomb kockára vágva)
  • 3 db tojás
  • 1 citrom leve
  • 2 marék rizs
  • 1 csokor apróra vágott friss petrezselyem (egy keveset félreteszünk a végére a tálaláshoz)
  • őrölt bors
  • házi ételízesítő

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A csirkét egy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi és elkezdjük főzni. Amikor felforr a víz, a tetejét lehabozzuk, majd sózzuk.

Gyenge tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról, ekkor leszűrjük a levet és félretesszük. A csontról a húst lefejtjük, összedaraboljuk és a rizzsel együtt visszatesszük a levesbe, majd addig főzzük, amíg a rizs is megfő. (Amennyiben előre filézett húsból készítjük a levest, a rizst csak akkor tegyük a lébe, mikor már majdnem teljesen puha a hús. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.) Egy tálba 2 merőkanállal kiveszünk a léből és hagyjuk hűlni. 

A tojásokat felütjük egy tányérba, felverjük és folyamatosan kevergetve, óvatosan hozzáadjuk a citrom levét, nehogy a citrom összekapja a tojást. Majd a kissé kihűlt csirkehúslét is folyamatosan kisebb adagokban keverjük az eresztékhez.

Végül a levest levesszük a tűzről és a tojásos eresztéket óvatosan hozzákeverjük. Megszórjuk ízlés szerint őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel. Szükség esetén sózzuk, tehetünk még bele citromlevet is, ha valaki savanyúbban szereti.

Tálaláskor a tetejére további friss petrezselymet szórhatunk. 

Tökéletes leves a melegebb napokra, könnyű, de hústartalmának köszönhetően sokkal táplálóbb, mint egy hideg gyümölcsleves, amit szintén jól esik fogyasztani ebben az időszakban. 

 

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.