Citromos csirkeleves, ahogy a görögök is készítik

Gasztro

Citromos csirkeleves, ahogy a görögök is készítik

Ha csirkehúsból szeretnénk levest főzni, legtöbben a húslevest választjuk, pedig felsorolni is nehéz lenne hányféleképpen elkészíthetnénk. Talán Görögországban a csirkeleves örvend olyan népszerűségnek, mint a mi hagyományos hétvégi fogásunk. Nagy előnye a mi húslevesünkkel szemben, hogy nem kell órákon át főzni. 

Hozzávalók

  • 1 konyhakész, tanyasi csirke (vagy 2 filézett csirkemell és 4 filézett csirkecomb kockára vágva)
  • 3 db tojás
  • 1 citrom leve
  • 2 marék rizs
  • 1 csokor apróra vágott friss petrezselyem (egy keveset félreteszünk a végére a tálaláshoz)
  • őrölt bors
  • házi ételízesítő

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A csirkét egy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi és elkezdjük főzni. Amikor felforr a víz, a tetejét lehabozzuk, majd sózzuk.

Gyenge tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról, ekkor leszűrjük a levet és félretesszük. A csontról a húst lefejtjük, összedaraboljuk és a rizzsel együtt visszatesszük a levesbe, majd addig főzzük, amíg a rizs is megfő. (Amennyiben előre filézett húsból készítjük a levest, a rizst csak akkor tegyük a lébe, mikor már majdnem teljesen puha a hús. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.) Egy tálba 2 merőkanállal kiveszünk a léből és hagyjuk hűlni. 

A tojásokat felütjük egy tányérba, felverjük és folyamatosan kevergetve, óvatosan hozzáadjuk a citrom levét, nehogy a citrom összekapja a tojást. Majd a kissé kihűlt csirkehúslét is folyamatosan kisebb adagokban keverjük az eresztékhez.

Végül a levest levesszük a tűzről és a tojásos eresztéket óvatosan hozzákeverjük. Megszórjuk ízlés szerint őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel. Szükség esetén sózzuk, tehetünk még bele citromlevet is, ha valaki savanyúbban szereti.

Tálaláskor a tetejére további friss petrezselymet szórhatunk. 

Tökéletes leves a melegebb napokra, könnyű, de hústartalmának köszönhetően sokkal táplálóbb, mint egy hideg gyümölcsleves, amit szintén jól esik fogyasztani ebben az időszakban. 

 

Ajánljuk még:

Mit kíván a hús? Hogyan fűszerezzük a különböző húsfajtákat?

A tökéletes húsétel elkészítésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő fűszerezés. Minden húsfajtának megvan a maga karaktere, amit a hozzá illő fűszerekkel tudunk kiemelni vagy éppen harmonikusan kiegészíteni. A következőkben végigvesszük a legnépszerűbb húsfajtákat és a hozzájuk legjobban passzoló fűszereket, valamint azok használatának módjait.