Cigánypecsenye savanyított céklával

Gasztro

Cigánypecsenye savanyított céklával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 4 szelet tarja
  • 4 szelet húsos szalonna
  • 2 ek sertészsír

 A pácoláshoz:

  • durvára őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • mustár

A sütéshez paprikás liszt 

A karamellizált hagymához:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek balzsamecet

A savanyított céklához:

  • 6-8 szem kisebb cékla
  • 6 dl víz
  • 1,5 dl 5 %-os fehérborecet
  • 2 ek cukor
  • 1 kk egész kömény
  • 2 kk só
  • frissen reszelt torma ízlés szerint

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tarjából ujjnyi szeleteket vágunk, majd minden szeletet előkészítünk. A széleket bevágjuk körben egy éles késsel, hogy sütés közben ne húzza össze a hő a húst. Ezután bepácoljuk a tarját. Mindegyik szeletet megkenjük mustárral, sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük egy kis fűszerpaprikával, illetve felaprított fokhagymával. Sütés előtt legalább egy órát állni hagyjuk.

A szalonnából is vastagabb szeleteket vágunk, majd kakastaréjra bevagdossuk mindegyiket. Egy serpenyőben kevés zsírt olvasztunk, és lassú tűzön ropogósra, pirosra sütjük a szalonnát. Ha a hús már eleget állt a pácban, akkor a szeleteket paprikás lisztbe forgatjuk, és nagy lángon pirosra sütjük a szalonna kisült zsírján. Ha a húsok mindkét oldala ropogósra, kissé sötétre sült, el is készültünk.

Ezután egy-két fej hagymát félkarikára vágunk, és a visszamaradt zsiradékban karamellizáljuk. Ha aranybarna színt kapunk, el is készültünk.

A savanyított céklához a kisebb céklafejeket héjában megfőzzük. Ha már puhák, akkor hagyjuk langyosra hűlni, majd meghámozzuk őket, és felkarikázzuk. A páclé hozzávalóit összekeverjük. Fontos, hogy ha önmagában megkóstoljuk, akkor legyen egyszerre túl édes, túl savanyú és túl sós. Ha elkészültünk, még langyosan belerakjuk a céklaszeleteket, friss tormát reszelünk rá, és hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

Ha mindennel elkészültünk, frissen tálaljuk a cigánypecsenyét egy szelet sült szalonnával, a sült hagymával és a savanyított céklával.

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X