Gasztro

Céklasaláta teljes kiőrlésű lepénnyel

Segal Viktor receptje

Hozzávalók

A céklasalátához:

  • 2 db cékla
  • 3 szem körte
  • 3-4 levél fodroskel,
  • 3-4 levél toszkán kel
  • 2-3 levél radicchio
  • 8-10 céklalevél, vadsóska vagy vörös mángold
  • 3 ek olívaolaj
  • 3-4 zsenge mogyoróhagyma
  • 2 ek körte-levendula balzsamecet
  • só, bors

A lepényhez:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • kb. 2,5 dl meleg víz
  • 110 ml semleges ízű olaj
  • 1 tk só
  • 1 tk római kömény

Elkészítés

A teljes kiőrlésű lepényhez a lisztet, a sót és az olajat alaposan összegyúrjuk, kisebb adagonként hozzáadjuk a vizet. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy rugalmas, jól kezelhető tésztánk legyen. Ezután további 4-5 percig gyúrjuk, majd kisebb gombócokat formálunk belőle, folpackkal letakarjuk őket, és 30-40 percet pihentetjük. Ebből az adagból 12 lepény lesz.

A gombócokat aztán egyenként kinyújtjuk a lehető legvékonyabbra, és forró serpenyőben olaj nélkül azonnal kisütjük. Oldalanként kb. 1-1 perc szükséges hozzá, hogy elkészüljenek. Azonnal, melegen tálaljuk őket a salátával.

A céklát uborkagyaluval vékonyra szeleteljük, majd a karikákat egy nagyobb méretű, csinos tálra helyezzük körkörösen egymás mellé.

A körtéket héjastól feldaraboljuk, és a zöldségekkel egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, az ecetet és a hagymát, majd az egészet a céklára halmozzuk. Tengeri sóval megszórjuk, és azonnal tálaljuk.

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.