Hozzávalók:
A céklasalátához:
- 2 db cékla
- 3 szem körte
- 3-4 levél fodroskel,
- 3-4 levél toszkán kel
- 2-3 levél radicchio
- 8-10 céklalevél, vadsóska vagy vörös mángold
- 3 ek olívaolaj
- 3-4 zsenge mogyoróhagyma
- 2 ek körte-levendula balzsamecet
- só, bors
A lepényhez:
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- kb. 2,5 dl meleg víz
- 110 ml semleges ízű olaj
- 1 tk só
- 1 tk római kömény
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű lepényhez a lisztet, a sót és az olajat alaposan összegyúrjuk, kisebb adagonként hozzáadjuk a vizet. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy rugalmas, jól kezelhető tésztánk legyen. Ezután további 4-5 percig gyúrjuk, majd kisebb gombócokat formálunk belőle, folpackkal letakarjuk őket, és 30-40 percet pihentetjük. Ebből az adagból 12 lepény lesz.
A gombócokat aztán egyenként kinyújtjuk a lehető legvékonyabbra, és forró serpenyőben olaj nélkül azonnal kisütjük. Oldalanként kb. 1-1 perc szükséges hozzá, hogy elkészüljenek. Azonnal, melegen tálaljuk őket a salátával.
A céklát uborkagyaluval vékonyra szeleteljük, majd a karikákat egy nagyobb méretű, csinos tálra helyezzük körkörösen egymás mellé.
A körtéket héjastól feldaraboljuk, és a zöldségekkel egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, az ecetet és a hagymát, majd az egészet a céklára halmozzuk. Tengeri sóval megszórjuk, és azonnal tálaljuk.
Ajánljuk még: