Caponata: szicíliai zöldséges egytálétel

Gasztro

Caponata: szicíliai zöldséges egytálétel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 ek olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 1 zellerszár
  • 50 dkg san marzano paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb padlizsán
  • friss bazsalikom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 kanál méz
  • 1 ek balzsamecet
  • 2 ek olívabogyó
  • 2 ek kapribogyó
  • 2 ek fenyőmag

Elkészítés

A caponata egy szicíliai zöldséges egytálétel, hasonlít a lecsóhoz. Az elkészítéshez két serpenyőre lesz szükségünk. Az egyikben kevés zsiradékon elkezdjük pirítani az újhagymát, a zellerszárat, a felaprított fokhagymát, illetve a felkockázott paradicsomot.

A padlizsánt felkockázzuk, lesózzuk, majd egy szűrőbe rakjuk, hogy le tudjon csepegni róla a keserű lé. Ezután forró serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk.

Mikor a zöldséges keverék megdinsztelődött, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kanál mézet, és a balzsamecetet, majd alaposan elkeverjük. Jöhet hozzá az olívabogyó, a kapribogyó, egy nagy adag friss bazsalikom, majd pedig a megpirult padlizsán és egy marék fenyőmag. Gyorsan keverjük el, majd friss kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.