Caponata: szicíliai zöldséges egytálétel

Gasztro

Caponata: szicíliai zöldséges egytálétel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 ek olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 1 zellerszár
  • 50 dkg san marzano paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb padlizsán
  • friss bazsalikom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 kanál méz
  • 1 ek balzsamecet
  • 2 ek olívabogyó
  • 2 ek kapribogyó
  • 2 ek fenyőmag

Elkészítés

A caponata egy szicíliai zöldséges egytálétel, hasonlít a lecsóhoz. Az elkészítéshez két serpenyőre lesz szükségünk. Az egyikben kevés zsiradékon elkezdjük pirítani az újhagymát, a zellerszárat, a felaprított fokhagymát, illetve a felkockázott paradicsomot.

A padlizsánt felkockázzuk, lesózzuk, majd egy szűrőbe rakjuk, hogy le tudjon csepegni róla a keserű lé. Ezután forró serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk.

Mikor a zöldséges keverék megdinsztelődött, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kanál mézet, és a balzsamecetet, majd alaposan elkeverjük. Jöhet hozzá az olívabogyó, a kapribogyó, egy nagy adag friss bazsalikom, majd pedig a megpirult padlizsán és egy marék fenyőmag. Gyorsan keverjük el, majd friss kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

Ajánljuk még:

Zöldséges vadragu rozmaringos pogácsával

Táplálkozásunk magán viseli ősi vadászmúltunk jegyeit. Szeretjük a nagy, ünnepélyes lakomákat, ahol tudat alatt újrateremthetjük az ősi vadászok örömteli zsákmányfelosztó rituáléját. Sokszor persze nem jutunk friss vadhoz, viszont a vad apróhús szinte mindig rendelkezésre áll. A vadpörköltön, a tárkonyos vadragulevesen túl készíthetünk olyan fogásokat, amelyekben a zamatos vadhús az ősz zöldségeivel lép frigyre. Szeretem az ilyen egytálételeket, mert egyszerűen elkészíthetők. Amelyik pedig együtt sül készre a sütőben a köretként kínált rozmaringos pogácsákkal, az egyik nagy kedvencünk. Míg ellenállhatatlan illatok gomolyognak a sütő felől, azalatt szépen meg is teríthetjük az asztalt!