Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 2 szál újhagyma
- 1 zellerszár
- 50 dkg san marzano paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb padlizsán
- friss bazsalikom
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 kanál méz
- 1 ek balzsamecet
- 2 ek olívabogyó
- 2 ek kapribogyó
- 2 ek fenyőmag
Elkészítés
A caponata egy szicíliai zöldséges egytálétel, hasonlít a lecsóhoz. Az elkészítéshez két serpenyőre lesz szükségünk. Az egyikben kevés zsiradékon elkezdjük pirítani az újhagymát, a zellerszárat, a felaprított fokhagymát, illetve a felkockázott paradicsomot.
A padlizsánt felkockázzuk, lesózzuk, majd egy szűrőbe rakjuk, hogy le tudjon csepegni róla a keserű lé. Ezután forró serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk.
Mikor a zöldséges keverék megdinsztelődött, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kanál mézet, és a balzsamecetet, majd alaposan elkeverjük. Jöhet hozzá az olívabogyó, a kapribogyó, egy nagy adag friss bazsalikom, majd pedig a megpirult padlizsán és egy marék fenyőmag. Gyorsan keverjük el, majd friss kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.
Ajánljuk még: